0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az őszi aszály tovább szárítja a vetéseket

Egyre kritikusabb a talajnedvesség az országban, elsősorban az Alföldön: az őszi vetések, az őszi talajmunkák mind-mind az esőt várják. Egyes helyeken a repce még ki sem tudott kelni, holott ilyenkor már 4-6 leveles állapotban kellene legyen. A középtávú csapadék-előrejelzések sem sok jót ígérnek, ugyanis egyelőre nem enyhül az aszály, leghamarabb a jövő hét közepén-végén jöhet számottevő eső.

Az elmúlt napokban csak előző héten hétfőn és kedden volt csapadék az országban, de a legtöbb helyen alig esett pár csepp – írja a met.hu. Jelentősebb mennyiség csak északkeleten hullott, azonban ott is többnyire 10 mm alatt maradt. A héten hétfő reggelre és délelőtt is többfelé esegetett, de számottevő csapadék inkább csak a Tisza-tótól keletre egy keskeny sávban hullott.

Egyre nagyobb a csapadékhiány, csak az elmúlt 30 nap során 20-50 mm-rel kevesebb esett az átlagosnál.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a talaj egyre szárazabb: a fölső 20 cm-es réteg délnyugaton és északkeleten kisebb körzetekben még tartalmaz nedvességet, de főleg a mélyebb rétegekben és elsősorban a Balatontól keletre eső országrészben már kritikus a nedvességhiány. Sokfelé 150 mm körüli csapadékmennyiség hiányzik a talajból a fölső 1 m-es talajrétegben. A hőmérséklet az átlag körül, majd a hét végén már jóval a fölött alakult: vasárnap a délkeleti országrészben 25 Celsius fok fölötti maximum is előfordult.

A hét elején és közepén ezzel szemben talajmenti fagy többfelé kialakult, sőt a fagyzugos területeken 2 m-en is elfordult fagy.

A kikelt és jellemzően 4-6, illetve 6-8 leveles fenológiai fázisban lévő repce fejlődéséhez a Dunántúlon még van nedvesség a talajban, a szeptember végi eső északkeleten is segített valamit. Azonban az ország középső részein, ahol nagyon régóta alig esett, nagy területen hiányos a kelés, vontatott a növényfejlődés a szárazság miatt, sokfelé kritikus a helyzet. Zajlik az őszi búza vetése és az azt megelőző talajelőkészítés, de a száraz talajban nem vagy csak nehezen indul a kelés, és a talajmunkák is nehezen végezhetők.

A kukorica betakarítása és a szőlő szürete is a végéhez közelít, ezeknek a munkafolyamatnak kedvező a száraz időjárás. A kukorica szemnedvessége olyan alacsony, hogy szárítás nélkül is betárolható, így jelentős költség megspórolható.

Mi vár ránk?

Az előttünk álló bő egy hét során sok változás nem várható időjárásunkban, enyhe, nagyrészt napos, száraz idő valószínű. Csapadékra ezen a héten egyáltalán nem lehet számítani. Fagymentesek lesznek az éjszakák, a minimum 4-10 fok között, a maximumok eleinte 20-25, majd a hét végén 18-23 fok között alakulnak majd. Hajnalonta foltokban sekély ködfoltok képződhetnek, melyek délelőtt gyorsan föloszlanak. Jelentősebb légmozgás nem várható. Változás legközelebb a jövő hét közepén érkezhet, addig nagyon stabil az előrejelzés, azaz a betakarításhoz kiváló időnek nézünk elébe, de az őszi vetések tovább szenvednek.

Forrás: met.hu