0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kormoránok és belvíz miatt csökkent a haltermelés

Néhány százalékkal csökkenhet idén az évente 24 ezer tonnát kitevő haltermelés, az ágazat árbevétele a tavalyihoz hasonlóan 13,5-14 milliárd forint körül alakulhat - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az MTI-nek.

Lévai Ferenc szóvivő – az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója – hozzátette, hogy a csökkenés hátterében elsősorban a kormoránok téli kártétele és a tavaszi belvíz okozta károk állnak.

Ismertette, hogy Magyarországon 26 065 hektáron üzemelnek tógazdaságok. A haltermelés jelentős részét, jellemzően az étkezési méretű halakat októberben és novemberben halásszák a termelők.

Az ágazat a legtöbbet pontyból termel, a tavalyi mennyiség mintegy 17,5 ezer tonnát tett ki.

Emlékeztetett, hogy mind az ágazat, mind az agrártárca törekszik a hazai halfogyasztás ösztönzésére. Jelenleg az egy főre jutó halfogyasztás évente 6 kilogrammot tesz ki, amely messze elmarad a 25 kilogrammos uniós átlagtól.

A szóvivő kitért arra is, hogy a magyar vásárlók még mindig a húsvéti és a karácsonyi időszakban keresik legjobban a halakat, és egyre inkább nő az igény a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt.

Korábban részletesen beszámoltunk arról, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) júniusban közzétett jelentése szerint tavaly az előző évhez képest 2,4 százalékkal kisebb, több mint 26 ezer hektáron üzemeltek tógazdaságok az országban, 37 hektár új halastavat létesítettek és 222 hektár területet újítottak fel.

A jelentésből kiderült, hogy 2017-ben a tógazdaságokban 21 208 tonna halat termeltek, ennek 81,1 százalékát az étkezési pontytermelés tette ki, amely az előző évhez képest 18,6 százalékkal nőtt.

A halászati és akvakultúra-termékek külkereskedelmi forgalma 4 százalékkal emelkedett 2017-ben a megelőző évhez képest, ennek hátterében az import bővülése áll, mivel az export elmaradt az előző év azonos időszakának szintjétől.

Az importérték 6 százalékkal, 1,8 milliárd forinttal emelkedett, míg az exportérték 3 százalékkal, 240 millió forinttal csökkent a 2016. évihez viszonyítva – áll az AKI jelentésében.

Forrás: MTI