0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A lakosság nélkül nem sikerülhet az özönfajok visszaszorítása

Szeptember elején a Visegrádi-hegység több pontján erdészek és természetvédők közösen léptek fel a védett erdőkben megjelenő inváziós fajok ellen. Ez esetben a lágyszárúka közül a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorításán dolgoztak. A kezelések sikerültek, de a Visegrádi-hegység őshonos növénytakarójának fennmaradásához a helyi lakosság segítségét is kérik.

Az idegenhonos, Ázsiából vagy Észak-Amerikából származó növényeknek hazai viszonyok között gyakorlatilag nincs ellensége, fogyasztója, viszont megfelelőek számukra a termőhelyi viszonyok, ezért hamar eluralkodnak egy-egy területen.

A japánkeserűfű és a selyemkóró egyaránt emberi közreműködéssel került a Kárpát-medencébe, és azon belül a Dunakanyarba.

Sok helyen dísznövényként ültetik őket a kertekben, ahonnan kivadulnak, számos esetben pedig az erdő szélére szabálytalanul kihordott zöld hulladékba keveredve jutnak a védett területre.

A japánkeserűfű-fajok rendkívül gyorsan növekednek: egy vegetációs időszak alatt akár 2-4 méteres hajtásokat hoznak. Nemcsak gyorsan nőnek, hanem hasonló ütemben terjeszkednek is: sarjadzásra képes gyökereikből az anyanövénytől akár 10-20 méter távolságra nőnek ki az új hajtások, miközben már 1 centiméteres gyökér- vagy szárdarabjaik is képesek új növénykolóniát létrehozni.  Gyakran a patak- és folyóvizek is messzire szállítják életképes részeit. A selyemkóró Észak-Amerikából származik, már az 1600-as években betelepítették Európába, de a Dunakanyar védett erdeiben csak az utóbbi években jelent meg. Sikerét részben úgynevezett allelopatikus hatásának köszönheti:

olyan anyagokat termel, amik a talajba jutva meggátolják a többi növény csírázását.

Gyors terjedésében az is szerepet játszik, hogy magról és sarjadzással is jól szaporodik, ami hozzájárul gyors elterjedéséhez.

A fajok visszaszorításához a mechanikus irtás mellett vegyszeres kezelésre is szükség van. A Pilisi Parkerdő Zrt.-nek korábbi élőhelyvédelmi programjaiból is komoly tapasztalata van az egyedi, úgynevezett injektálásos vegyszeres kezelésben, amit ezúttal a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei is segítettek. Az erdészek és természetvédők közös akciója során Visegrádon az Apátkúti-völgyben és a Fekete-hegyen, míg Pilismarót térségében az ún. hoffmanni út mellett vágták vissza az inváziós növényeket, majd a tövekbe egyenként injektálták az újbóli kihajtást megakadályozó vegyszert.

A selyemkóró esetében a növény nagy levelein keresztül felszívódó vegyszert használtak.

Mindkét faj elleni kezelés sikerült,  bár teljes kiirtásuk nehéz, rövid távon a terjedési ütemük lassítása, visszaszorításuk a cél. 

Ebben a munkában a lakosság és az erdőjárók segítségét és odafigyelését is kérik az erdészek és a természetvédők,

hiszen ha a kertekből az erdőbe illegálisan kihordott zöld hulladékkal folyamatos az özönfajok utánpótlása, akkor szinte lehetetlen az ellenük való védekezés.

 

 

Forrás: Pilisi Parkerdő