0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az orosz szárnyasok berepülnek a kínai piacra

Oroszország az év végéig elkezdheti a fagyasztott baromfik szállítását Kínába. A termelők évek óta várnak erre a lehetőségre, úgy tűnik, végre megnyílik előttük a legnagyobb ázsiai piac.

Az orosz baromfiipar hatalmas fejlődésen ment keresztül 2014-óta. Akkor az orosz kormány betiltotta számos nyugati élelmiszer importját – válaszlépésként az Oroszország ellen bevezetett szankciókra, melynek oka a Krím-félsziget annektálása volt. Ennek megfelelően a hazai piacra fókuszáló orosz termelés látványosan megélénkül

Az orosz baromfiipar szereplői komoly fejlesztéseket hajtottak végre, de nem csak a belső piac növekedése miatt, hanem mert reménykedtek a kínai piac megnyitásában is.

Szerdán az orosz agrárminiszter bejelentette, hogy a két országnak sikerült megállapodnia. Az orosz mezőgazdasági biztonsági felügyelet és a kínai vámszolgálat megegyezett azokról az állategészségügyi feltételekről, mely lehetővé teszi az orosz fagyasztott baromfitermékek Kínába szállítását.

Sergei Yushin az orosz hústermelők szövetségének elnöke a Reutersnek elmondta:

„A Kínába irányuló export javítja a termelés jövedelmezőségét és a kevésbé keresett termékek – mint a belsőségek – értékesítését. Kína az orosz húsiparosok első számú célpontja.”

A kínai piac megnyitása segít a jelenleg stagnáló orosz baromfiipar fejlődésében – mely jelenleg sem szállíthat Japánba, Dél-Koreába és Európába.

Yushin hozzátette: a két országnak most meg kell állapodnia abban, hogy mely termelők szállíthatnak az országba.

Forrás: esmmagazine.com