0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Őszi ízek diadala – édes receptek

Az őszi konyha a legszebb, a leggazdagabb. Ilyenkor a piacra menni is gyönyörűség, a kertben pedig annyi csudaság ötlik a szemünkbe, hogy alig lehet belőlük választani.

Jómagam ilyenkor sokszor kerülök szembe a bőség zavarával. Itt egy halom kövér paradicsom kelleti magát – jó kis mártás kerekedik belőle, hatalmas húsgombócokkal, petrezselymes, főtt burgonyával, a virágokkal bókoló utolsó bazsalikomok zöld zamatával. Amott paprikák sütkéreznek a napfényben – roston sütve imádni valóak, pici olajjal, balzsamecettel öntögetve salátának hibátlan választás. A levesimádók kedvére viszont mennyei levessé lényegülhetnek.

A padlizsánok szabad tűzön sülnek, hogy aztán konyhakészen vándoroljanak a kamra mélyére, legyen télen is padlizsánkrém az arra éhesek kenyerére. Nincs annyi láda, kosár, amibe a gyümölcsök gyűlnének, és vajon lesz-e annyi idő és energia, hogy amit frissen el nem fogyaszt a siserahad, az üvegekbe kerüljön – mert kárba semmi se veszhet.

Az őszi gyümölcsök sora főzve, sütve végzi be nálunk, ilyenkor már sorra kerülnek a töltött, sült gyümölcsök, a gyümölcsös pohárdesszertek, piték és lepények: erre vár a szilva, az alma, a körte, a birs.

A kert végében is körül kell nézni, a bodza nehéz fejei már régen megértek, és aztán illatos almával házasítva lekvár formájában alhatják majd álmukat a polcokon, de pirosodik a csipkebogyó, a som, hátrább kéklik a kökény… nehéz a választás, mi legyen éppen ma terítéken? A bőséggel bátran szembeszállva olykor többféle étel is készül, de mindig van mifelénk éhes száj, aki örömmel falja.

Nézzünk hát körbe a kertben, minden nap mosolyog egy-egy finom alapanyag, adjunk esélyt a vágyainknak, az érzéseinknek, mikor melyiket kívánja meg a szemünk, melyik láttára ébred föl bennünk az ízek utáni vágyakozás, éppen mire kordul meg a gyomrunk. Élvezzük az egész éves munka nagyszerű gyümölcsét.

Őzcomb kenyérkéregben

Hozzávalók: 50 dkg őzcomb, só, 5 dl vadhús-alaplé, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 2 dl vörösbor, 1 kiskanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 20 dkg csipkebogyólekvár.

A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval bedörzsöljük. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a forró alaplével és előmelegített sütőben, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a szaft felét leöntjük. A fahéjat a cukorral elkeverjük, és a felét a húsra hintjük. A zsemlemorzsát beáztatjuk a borba, majd a puha vajjal és a tojásokkal összedolgozzuk, a fahéjas cukorral ízesítjük. Ezt a keveréket az őzcombon szépen elegyengetjük és a forró sütőben rásütjük. A félretett szaftot a csipkebogyólekvárral sűrűre főzzük és a fölszeletelt pecsenye mellé tálaljuk.

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók: 2 szép nagy, piros húsú paprika, 1 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kis rozmaringág, só, 2 evőkanál liszt, 6 dl húsleves, a tálaláshoz csípős pirospaprika, grissini.

A paprikákat kicsumázzuk, húsukat fölszeleteljük. A fölforrósított olajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a paprikát, a rozmaringágacskát, és szorgalmasan kevergetve-rázogatva, nehogy leégjen, megsütjük. Ha a paprika meg puhult, a héja szépen megpirult, beletesszük a fokhagymát, liszttel megszórjuk, elkeverjük. Felöntjük a húslevessel, megsózzuk és alaposan kiforraljuk. Levesescsészében, kevés csípős paprikával megszórva, frissen sütött, vagy készen vásárolt grissinivel tálaljuk.

Marcipános töltött szilva

Hozzávalók: 8 szép érett, de nem puha, magvaváló szilva, 1 citrom, 20 dkg marcipánmassza, 8 szál friss levendula.

A megmosott és megtörölgetett szilvákat hosszában bevágjuk. A magot kiemeljük úgy, hogy a szilva egyben maradjon. A szilva húsát citrommal megcsöpögtetjük. A marcipánmasszát kezünkkel megpuhítjuk, majd a lemorzsolt levendulavirágokat belegyúrjuk. Ha sikerült egyenletesen eloszlatni a marcipánban a levendulát, nyolc egyenlő részre osztjuk a masszát. Minden darabot tojás alakúra formázunk, és minden szilvába egy-egy levendulás marcipánt helyezünk. Behűtve kínáljuk.

Forrás: Kertbarát Magazin