0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kínai sertéságazat megsínyli az ASP-t

Kína legnagyobb sertéstenyésztői jelentősen csökkentették a 2018-as profit becsléseiket, mivel a gyorsan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) erősen befolyásolja a sertéshús árakat és a keresletet. Ez pedig érzékenyen érinti a világ legnagyobb sertéshús előállító országát.

A Muyuan Foods Co. cég a 2018-as nettó profit előrejelzését 500-550 millió jüanra csökkentette (kb. 20,5-22,5 milliárd forint), ami legalább 20 százalékkal kevesebb az októberben becsülttől – áll a Shenzen Értéktőzsdére benyújtott adatokban.

Az átértékelt számok közel 80 százalékkal alacsonyabbak a 2017-re bejelentett 2,4 milliárd jüanos profitnál (kb. 102 milliárd forint).

A Wens Foodstuff Group Co. becslései szerint a 2018-as profitja 3,9 és 4,0 milliárd jüan között várható (160-164 milliárd forint), ami 40 százalékos visszaesés az előző évi 6,75 milliárd jüanhoz képest (kb. 277 milliárd forint).

A most kiadott előrejelzések csökkenésének az az előzménye, hogy Kína megerősítette: augusztus óta 100 ASP fertőzéses eset volt 23 tartományban. A vírus ellen nincs sem gyógymód, sem vakcina. A sertésekre halálos, az emberre azonban nem veszélyes.

A Muyuan tájékoztatása szerint az élősertés árak az utolsó negyedévben várakozáson aluliak voltak, ez pedig hatással volt a profit előrejelzésére. A cég sertéstelepeinek nagyobb része Kína északi részén van, ahol a betegség terjedésének megakadályozását célzó intézkedések erősen befolyásolták az árakat.

A Wens nyilatkozata szerint 2018 első félévének alacsony sertésárai után a második félévben az ASP is súlyosan érintette azok alakulását.

A cég a baromfi-piacon is jelen van, és profitálni tud a csirke árak erőteljes növekedéséből, valamint abból, hogy 2018-ban 17,1 százalékkal növelni tudta az általa eladott sertések számát.

Az afrikai sertéspestis feltornászta a csirkehús árát. Ennek oka, hogy a vásárlók egyre inkább az ország második legnépszerűbb húsféléje, a baromfi felé fordulnak.

Az is erre tereli a fogyasztókat, hogy a sertéshús helyenként hiánycikké válik, és élelmiszerbiztonsági szempontból is problémák merültek fel vele kapcsolatban.

A fehér tollú brojler-csirke telepek azonban ellátási nehézségekkel küzdenek, mivel Kína megtiltotta a tenyészmadarak importját az előállító országokból, a madárinfluenza miatt.

Az egyik jelentős baromfi előállító, a Fujian Sunner Develpoment Co. cég túlszárnyalta a 2018-as előrejelzett profitját, részben annak köszönhetően, hogy szűkös a csirkehús-kínálat.

„Köszönhetően a csirkehúsnál jelentkező szűkös készleteknek, a szektor teljesítménye folyamatosan nő, az eladások túlszárnyalják az előrejelzéseket és a profit is jelentősen nőtt”

– írja a cég egy adatközlő nyilatkozatban.

A várakozások szerint a profitja 1,5 milliárd jüan lesz (kb. 61,5 milliárd forint), ami 380 százalékos növekedés az előző évi 315 millió jüanhoz képest (kb. 13 milliárd forint).

Forrás: Thomson Reuters Foundation/World Economic Forum