0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Az angol British Equine Veterinary Assocation (BEVA) szakértői szerint az elhízás a lovak modern kori betegsége, mely évente több száz állat és elhullását okozza. David Rendle, a BEVA etikai és jóléti bizottságának tagja felhívja a figyelmet arra a kutatásra, mely szerint az Angliában tartott lovak körülbelül fele túlsúlyos. Egy másik kutatás pedig rávilágít arra, hogy az angol pónifajták 70 százaléka elhízott.

A lovak körében tapasztalt elhízás az utóbbi években sem csökken. Ez annak a következménye, hogy a gazdák már nem képesek felismerni, hogy lovuk egészséges vagy pedig túlsúlyos – figyelmeztet Rendle.

„Manapság az elhízott ló számít normálisnak, egyszerűen azért, mert a tulajdonosok már nem tudják, milyen egy egészséges ló. A bemutatók lovai is túlsúlyosak, és ezek az állatok hamis példát mutatnak.”

A túlsúlynak veszélyes következményei lehetnek a lovakra nézve. Az ideálisnál magasabb súlyú lovak fogékonyabbak a laminitiszre, azaz a savós patairha-gyulladásra, mely betegség során nem jut elegendő vér a patákhoz, minek következtében duzzanat és gyulladás alakul ki a lábvégeken. Évente körülbelül 600 ló pusztul el laminitisz következtében.

Dr. Mark Kennedy, az RSPCA angol állatvédő szervezet egyik vezetője figyelmeztet: az a ló, amely egyszer már szenvedett laminitiszben, egész további életében fogékony lesz a betegségre, hiába kezelték megfelelően. A túlsúly pedig bizonyítottan növeli a betegség kialakulásának esélyét.

A lovak testsúlyának változása természetes folyamat: télen veszítenek súlyukból, tavasszal pedig visszaveszik azt. A modern állattartás azonban nem teszi lehetővé, hogy ez a természetes folyamat végbemenjen.

Az emberi gondoskodás, mint például a téli lótakaró használata megakadályozza, hogy az állat a hideg következtében több kalóriát égessen, és ezáltal megtörténjen a természetes súlyvesztés. A hobbiállatként tartott lovak, főleg a csikók esetében pedig fennáll a túletetés veszélye, ami szintén elhízáshoz vezet.

A World Horse Welfare Association nevében Sam Chubbock figyelmeztet minden lótartót:

„A lovak és pónik elhízása napjaink legégetőbb problémája. Javasoljuk minden lótulajdonosnak, hogy rendszeresen mérje lovai testsúlyát, kombinálva azt mérőszalagos méréssel.”
Forrás: telegraph.co.uk