0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

MONTY ROBERTS

Nem először jár Magyarországon, milyen érzés újra itt lenni?

Nem is lehetnék boldogabb és izgatottabb attól, ami tegnap este történt. Amikor az ember 83 éves lesz, a következő generáció segítése a legtöbb, amit tehet. Segíteni a lovaknak csodálatos, de a következő generáció támogatásával ők még több és több emberen tudnak segíteni.

Azt hallottam, manapság inkább az embereknek segít. Mit jelent ez? Mivel foglalkozik?

A végzettségem szerint viselkedéskutató vagyok. A munkámat az egyetemen kezdtem a koreai háborúból hazatért katonákkal. Nagyon felzaklatott, amit tapasztaltam, hosszú időbe telt, mire eldöntöttem, ezeken az embereken szeretnék segíteni. Úgy gondolom, a tudósok rossz elnevezést adtak a poszttraumás szindrómának (Post Traumatic Syndrome Disorder, PTSD), mert ez nem egy rendellenesség. A rendellenességeket nem lehet orvosolni. Ez egy sérülés és a sérülések orvosolhatók. Hiszen a katonák normális emberként mennek el a háborúba, végzik a feladatukat, és nem normálisan térnek vissza. Ez sérülés. Van egy veterán, aki Afganisztánban teljesített szolgálatot, az ötvenes évei végén jár, nagyon hosszú ideje szenved ettől a sérüléstől, rengeteg pszichológus foglalkozott már vele sikertelenül, ám miután én foglalkoztam vele, teljesen megváltozott, sikerült rajta segítenem.

Nála realizálódott bennem az, hogy az összes világbajnoki győzelmem meglehet bárkinek, és egyik győzelmem sem ér fel azzal, amikor egy emberen segíteni tudok.

Mi minden nap rengeteg embert mentünk meg, akik poszttraumás stressztől szenvednek. Ezen kívül bántalmazott nőkkel és veszélyben lévő gyermekekkel is foglalkozom.

Cégeknek is tart kurzusokat?

40 évig dolgoztam vállalatoknak, tanácsot adtam nekik abban, hogy hogyan tudnak jobban együtt dolgozni az alkalmazottaikkal, hogyan lehet minél hosszabb ideig megtartani a munkavállalóikat. Ez nagyon sikeres időszaka volt az életemnek, de közel sem olyan értékes, mint háborús hősökön segíteni. Németországban is megfordultam, kicsit aggódtam, hogy amerikaiként hogyan sikerül német katonákkal dolgoznom, de úgy érzem, ez volt a legfantasztikusabb dolog, amit valaha tettem. Bebizonyosodott, hogy bár látszólag különbözőek a problémáink, a mélyére ásva láthatjuk, hogy valójában nagyon is hasonlóak.

Eközben a lovakkal is folyamatosan dolgozik?

Természetesen. A ló az első szerelmem, hároméves korom óta a lovak jelentik a legtöbbet számomra.

Ezen az előadáson két másik világhírű lókiképzővel lépett fel, ami világszenzáció. Mi a véleménye róluk?

Lorenzo előadásából nem láttam sokat, mert épp interjút adtam. Viszont mindkettőjüket láttam a melegítőpályán, ami számomra sokkal több információval szolgál. Négyéves korom óta benne vagyok a mozgófilmiparban kaszkadőrként, minden cirkuszi lovastrükköt láttam, amit a filmekben használnak. Nos, Lorenzo és Pignon nem azt csinálják, amit én, de számomra lélegzetelállító nézni, amit Pignon tesz a lovaival. Ismerem őt fiatal kora óta, akkor még teljesen más volt a kapcsolata a lovakkal, aztán megtért, teljesen megváltozott, sokkal finomabb lett a kapcsolata a lovaival, elkezdett velük kommunikálni, nem követelni. Mérhetetlenül elismerem a munkáját. Jó lett volna látni, hogyan kezdi a lovai kiképzését, de ez az ő dolga, ő más módszerrel dolgozik és nagyon-nagyon nagy elismerés illeti őt.

LORENZO

Sok fekete ló van a mostani műsorában. Hogyan választja ki a lovakat, akikkel dolgozik, hány éves korukban kezdi a képzésüket? A fiatal lovak képesek tanulni az idősebbektől?

A lovakat mindig Portugáliából vásárolom tenyésztőktől. Mivel nincs sok fekete ló, nem volt egyszerű találni. Szerencsére egy tenyésztőnek volt egy csoport fekete lova, így megvettem mindet. Amikor új lovakkal kezdem a munkát, mindig új csoportokat alakítok ki. A csoportok tagjaival az elején mindig egyénileg foglalkozom, minden feladatot egyedül tanulnak meg. Otthon a lovak egész nap kint vannak. Érdekességként megemlíteném, hogy bár igyekszem a szürkékkel „keverni” a fekete lovaimat, soha nem vegyülnek, mindig megmarad a két különálló csoport, még most is, pedig évek óta együtt vannak. Ez talán azért van, mert a régi csapat mindig ugyanazokból az egyedekből áll, nem szeretnének maguk közé újakat. Mindennap dolgozom a lovaimmal, igaz, nem minden nap ugyanazokkal.

Ritka pillanat, hogy három világhírű lókiképző egy show-ban lép fel.

Jean-Francois-val már felléptem sok alkalommal, de Monty Roberts-szel ez az első alkalom, ő nagyon ritkán lép fel show- műsorokban.

Mi a véleménye Jean-Francois-ról?

Ő volt az első, aki szabadidomítóként lépett fel – igaz, a cirkuszban láthattunk előtte hasonlót, de ezt a speciális módszert Jean-Francois fejlesztette ki. A szabadidomításban számomra ő nagyon fontos ember, mert speciális kapcsolatot képes a lovaival kialakítani. Én Lorenzo vagyok, aki áll a lovakon, gyors vágtában, tehát más vonalat képviselek. Persze eközben természetesen megtartom a saját stílusomat, ami a szabadidomítás, de Jean-Francois az Jean-Francois (nevet.). Ő kitalált egy saját módszert, rengetegen próbálják utánozni, hiszen nem veszélyes, az emberek ki tudják próbálni. Az én stílusom veszélyesebb, nem sokan merik kipróbálni.

Mire figyel oda leginkább, amikor lovat választ?

Nem választok. Kapok egy csapat lovat és tesztelem őket. Mindegyikőjük külön személyiség.

Személyiségük, mentális képességeik alapján döntöm el, milyen feladatot kapjanak a csoporton belül.

Előfordul, hogy azt érzem, túl sok nekik, ilyenkor egy év pihenőt kapnak, majd egy év elteltével, amikor újra elkezdek velük dolgozni, érdekes módon sokkal jobbak, mindenre emlékeznek, amit előtte tanultak.

Ismeri Lénárd Bélát? A Post Hongroise-t?

Igen, a Post Hongroise (pusztaötös) híres Európában. Érdekes, mert soha nem láttam még élőben magyarok előadásában ezt, csak az interneten.

Hogyan érzi magát nálunk?

Sajnos nem láttam sokat Budapestből, de ez a stadion fantasztikus, óriási érzés volt tegnap este látni azt a rengeteg embert.

JEAN-FRANCOIS PIGNON

Láttam már néhány előadását és azt vettem észre, hogy egyre finomodnak a jelzései a lovai felé. A mostani bemutatón mintha már csak a gondolataival irányította volna őket. Hogyan csinálja? Meddig lehet ezt továbbfejleszteni?

Szeretném még jobban beszélni a lovak nyelvét. Mert minél jobban beszélem a nyelvüket, annál inkább harmóniába tudok velük kerülni. A probléma velünk, emberekkel, hogy nem beszélünk a lovak nyelvén. Gondoljunk csak bele abba, hogy például a németekkel németül tudjuk megértetni magunkat a legjobban.

Amikor a lovakkal kommunikálunk, akkor a lovak nyelvén kell gondolkodnunk és beszélnünk. Úgy érzem, még sok szintet tudok fejlődni ebben, szeretnék teljesen eszközmentesen kommunikálni a lovaimmal.

Néha működik, de még nem tökéletes. Úgy gondolom, nem beszélem még elég jól a lovak nyelvét, mint ahogy angolul is rosszul beszélek – megérted, amit mondok, de rossz az angolom. Az ember domináns faj, ajándékba kaptuk Istentől az állatokat, de ezzel óvatosnak kell lenni, mert, ha túl dominánsak vagyunk, az nem jó. Ez az, amit az emberek nem értenek, hogy alapjában véve uralkodó faj vagyunk, nincs szükség több dominanciára, a lovakkal való kommunikációban pedig eszközökre. Ehhez viszont meg kell tanulni a nyelvüket.

A mostani bemutatón szereplő lovak ugyanazok, amelyekkel hosszú ideje dolgozott?

Ez egy új csapat, két ló van a régebbiek közül, hét pedig fiatal. Mivel fejlődött a kommunikációm a lovakkal, így könnyebb volt velük dolgozni. A fiatal lovak olyanok, mint a gyerekek, gyorsabban tanulnak, könnyebben megértetem magam velük. Ha jobban értem majd a nyelvüket, mindegy lesz, milyen korú lóval van dolgom. Mindez azonban nem működhetne Isten segítsége nélkül. Ez az én filozófiám.

Mit jelent ez? Emlékszem, az első interjúnkban említette, hogy felnőttként tért meg és azóta működik ez a tehetsége. Kevesen tudják önről, hogy fiatal korában versenyzett távlovaglásban, díjugrató- és díjlovassportban.

Istennek köszönhetem, hogy a lovaimmal így tudok kommunikálni, de szeretném azt a képességemet is fejleszteni, hogy az embereken segítsek. Minden show-mon imádkozom valakiért, most is van két személy, akikért elmondok egy imát. Van egy rákos nő, akinek maximum hat évet jósoltak az orvosok, három éve imádkoztam érte, néhány hónappal ezelőtt találkoztam vele és azt mondta, teljesen jól van, eltűnt a daganata, az orvosok nem értetik, mi történt. Minden tréning és minden show előtt imádkozom. Biztos vagyok benne, hogy Istentől kaptam a képességemet, ezért is fejezem be minden bemutatómat imára zárt kezekkel.

Mit gondol Lorenzóról és Monty Robertsről?

Különbözőek vagyunk, és azt gondolom, ez jó. Talán a legnagyobb különbség az, hogy én csak Isten segítségével tudom ezt az utat járni. Imádkoztam is egyszer azért, hogy készen állok a lovak nélküli életre, ha Isten úgy akarja, és kértem, adjon jelet. Ezután pedig egyre jobban fejlődtem a lovakkal való kommunikációban, úgyhogy megkaptam a választ. Most már biztos vagyok benne, hogy ez az utam. Remélem, azt a tehetséget, amit Istentől kaptam, jól használom. Visszatérve a kérdésre, Lorenzóval már évek óta tartunk együtt bemutatókat, érdeklődik a módszerem iránt, szoktunk együtt dolgozni. Arra törekszem, hogy a lovaim jó kedvvel dolgozzanak, mert az a közönségnek is gyönyörűséget okoz. Montyval ez az első közös show-m, elismerem a munkásságát.

Szokott segíteni lovasoknak? Milyen problémákkal keresik meg?

Igen, néha. Például, hogy a ló nehezen megy fel a lószállítóra, vagy nem akar bemenni a versenypályára, nem akar megugrani valamilyen akadályt stb. Régebben zárkózottabb voltam, nem szerettem az embereket, csak a lovakat. Istennek köszönhetően ez is megváltozott.

Mit gondol, hova tud még fejlődni?

Még jobban szeretném érteni és beszélni a lovak nyelvét. Van egy új programom, amit a fináléra terveztem. Az állatorvosomtól kaptam ajándékba hat fekete spanyol lovat, akiket szeretnék beépíteni a showba. A programelem a következő lesz: szürke lovaim körben fekszenek, miközben öt fekete ló meghajol, egy pedig a vállamon támaszkodik. Ez még nincs kész, nagyon fiatalok a lovak, még csak másfél évesek, de remélem, Isten segítségével januárra összeáll ez a programelem.

Ha jól tudom, hat gyermek édesapja. Van köztük olyan, aki örökölte a tehetségét?

A kislányom a díjugratás iránt érdeklődik, de van tehetsége a szabadidomításhoz is, csak stresszes típus, nem hiszem, hogy a show világát választja. A lovaknak nagyon jó érzékszerveik vannak, rögtön megérzik, ha az ember feszült.

 

Forrás: Pegazus