0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Természetrajzi élménykalauz

Az erdők és Sopron. Elválaszthatatlanok, összetartoznak, mint „évszázados barátok”. Ezt a kapcsolatot a város történelme és a kedvező földrajzi elhelyezkedés kovácsolta össze. A különleges kötődésről számos írás, tanulmány, könyv született; egyik ilyen Nagy Csaba erdőmérnök-természetfotós képeskönyve, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kiadásában.

A kötettel a soproni székhelyű Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. – fennállásának 60. évfordulója alkalmából – a város környéki erdők, az azokat megálmodó és ma is a természet, az erdő kincseit ápoló szakemberek előtt tiszteleg.

A képek színes pillanatokat örökítenek meg, mint amikor a ragyogó virágdíszbogár az erdei szellőrózsa virágán táplálkozik; vagy egy egész történet kel életre képzeletünkben például az erdőszélen leselkedő őzgida láttán. Elmaradhatatlanok a soproni bükkösök, fenyvesek és patakvölgyi égeresek látványát és színeit megörökítő felvételek; az erdei állatok hétköznapjait bemutató pillanatképek, vagy a mozdulatba hajló állóképek. A gombák és a növények mintha csak arra vártak volna, hogy tájkép készüljön velük vagy portré róluk. A szerző képei élnek, vagy életet sejtetnek.

A fotók főként a Soproni-hegyvidékhez és a Fertő-menti dombokhoz kötődnek.

A hegyen a savanyú alapkőzet és a hűvösebb „alpesi” klíma dominál, a Fertő-tó nyugati partján az életteret a szárazabb termőhelyek nyújtják. A két táj között az Ikva vízgyűjtőjének kavicsos hordaléka töltötte fel a síkságot. Ez a pannon-alpi átmeneti zóna adja a Sopron környéki erdők mérhetetlen változatosságát, az élőhelyek kincsestárát.

A könyv képei segítenek összeállítani a mozaikot, amely persze akkor válhat teljessé, ha személyesen is megismerjük a helyet, a történetét. A szerző látásmódja különleges, hiszen nem csak jó fotótémákat keresett, de hozzáadta saját szakmai tapasztalatát, élményeit is. Három év áldozatos munkáját mutatja be a 127 oldal. A térség megismerésében segít az erdőterületek rövid bemutatása. A növény- és állatfajok, valamint a helyszínek megnevezésével együtt rövid leírásokat, szerzői „narrációt” olvashatunk a fotók mellett.

A kötet sokkal több, mint egy képeskönyv: természetrajzi élménykalauz. A természetbarát, a fotós, az erdőkért rajongó szakember vagy gyermek könyvespolcán is kiemelt helyet foglalhat el. Nagy Csaba: Az erdők kincsei – Képek a Sopron környéki erdőkről kötet beszerezhető az internetről (Libri) és fellelhető szakmai könyvtárakban.

A bemutatás záródjon a szerző gondolataival:

„Hogy az erdő kincsei közül ki mit tart fontosabbnak, számára kedvesebbnek, ebben természetesen lehetnek eltérőek a vélemények. Egy azonban bizonyos: az erdő kincseket rejt… S az igazi, a legnagyobb kincs maga az ERDŐ!”

Forrás: A Mi Erdőnk