0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Okostelefonnal a méhek egészségéért

A világ élelmiszerkészletének harmadát a méhek beporzó-tevékenységének köszönhetjük. A hasznos rovarok pusztulása tehát nagyban veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot is. A méhpopuláció pusztulása mögötti egyik ok pedig a különböző paraziták jelenléte. Az egyik gyakori parazita kimutatására fejlesztettek ki a tudósok egy olyan technológiát, mellyel helyben is kimutatható a betegség jelenléte.

A nozéma, más néven gyomorvész vagy májusi vész kórokozói spórás egysejtűek, a Nosema apis vagy a Nosema ceranae. Erősen fertőző betegség, ami a kifejlett háziméhek leggyakoribb betegsége. Nosema apis-ra utaló tünetek a vérhas, illetve ha a méhek a kaptár előtt ürítenek, azonban a Nosema ceranae fertőzésnek nincsenek fizikai tünetei. Ez a „néma gyilkos” megfertőzi a dolgozókat, a heréket és az anyákat is, így a végén a család összeomlásához vezethet.

Jelenleg az egyetlen mód a betegség azonosítására a spórák jelenlétének vizsgálata fénymikroszkóp alatt. Azonban a diagnózist így hagyományosan csak laboratóriumban lehet felállítani, és szükség van egy hozzáértő szakemberre is.

Tehát a méhésznek mintákat kell küldeni egy laboratóriumba, ahol felállítják a pontos diagnózist, ami időigényes és drága.

Azonban a UCLA Samueli Mérnökiskola és a Barnard Főiskola Biológiai Tanszékének tudósai együtt kidolgoztak egy új, terepen is használható módszert a veszélyes egysejtű kimutatására. Ehhez egy megfelelően előkészített minta, egy okostelefon – a tudósok által fejlesztett alkalmazással – és egy szintén az okostelefonhoz tartozó fluoreszcenciamikroszkóp szükséges. Az egész szett mindössze 36 dekagramm súlyú.

Ahhoz, hogy az egysejtű spóráit kimutassák szükség van egy mézelő méh megfelelő előkészítésére. A gyomorszövetet el kell távolítani, és a középbelet (ahol a paraziták élősködnek) feltárni, majd hozzáadni egy kis mennyiségű fluoreszkáló oldatot, amely megfesti a parazita spóráit. Az így elkészült oldatból tárgylemezre kell cseppenteni, melyet az okostelefonhoz tartozó mikroszkópba kell helyezni. Ezután a telefon felvételt készít a mintáról, melyet egy számítógépnek továbbít, ami automatikusan kielemzi azt.

Kevesebb, mint 90 másodperc alatt meg is adja a mintában található spórák számát.

A kutatók tesztelték az általuk kidolgozott rendszert terepi mintákon, és megállapították, hogy képes kimutatni a parazitát akkor is, ha az a kezelést igénylő küszöbérték alatt van. Tehát ez a mobiltelefonos alapú készülék megfelelően érzékeny ahhoz, hogy segítségével megkezdjék a méhállomány kezelését.

Forrás: phys.org