0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jön a tavasz, felélednek a növények

Az éjszakai fagyok egyelőre nyugalomban tartják a vegetáció döntő részét hazánkban, de a hét végére várható enyhülés hatására, elsősorban az ország déli, délnyugati területein, a tavasszal korán meginduló növények nedvkeringése a hét végétől már elkezdődhet.

A vegetáció túl korai megindulása legtöbbször nem sok jóval kecsegtet, ekkor ugyanis nő a tavaszi fagykárok esélye – írja a met.hu agrometeorológiai jelentésében.

Az elmúlt hét változékony idővel kezdődött, majd a hét közepétől megnyugodott az időjárás.

A hét második felében megjelenő ködfoltok mellett bőven volt napsütéses idő is. A kevesebb felhő miatt erősödött a nappali hőingás: a maximum-hőmérsékletek +5 Celsius fok körül, kissé a fölött alakultak, de vasárnap a Dunántúlon már sokfelé a 10 fokot is meghaladta. Éjszakánként ezzel szemben fagyos idő volt a jellemző, a leghidegebb reggel csütörtökön alakult ki. Ekkor többnyire -4 és -7 fok között alakultak a minimumok. Ezek az éjszakai fagyok egyelőre nyugalmi állapotban tartották a vegetációt.

A héten sík területen hó már nem volt, a talaj felszíne éjszaka megfagyott, nappal kiengedett, így napközben sáros volt.

A gyakori megfagyás, kiengedés miatt a talajfelszín így tél végén megemelkedik, mely az őszi vetések gyökereinek megszakadását okozhatja.

A talajban jelenleg nincsen fagy, 5 cm-es mélységben többnyire 3-5 Celsius fok a hőmérséklet.

Kedden fordult elő kisebb csapadék az országban, de annak mennyisége 5 mm alatt maradt, a hét nagyobb részén száraz volt az idő. Vasárnap estétől kezdődött újabb csapadék, mely már jelentősebb mennyiséget hozott az ország területére eső formájában. Hétfő délutánig az ország nagyobb részén általában 1 és 5 mm közötti csapadék hullott, de délen 5-10 mm, a Dunántúl déli felén pedig 10-15 mm. A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, a déli területeken viszont még mindig jelentős (60-90 mm) mennyiségre lenne szükség tavaszig egyenletes időbeli eloszlásban.

Mi vár ránk?

A folytatásban sokfelé lesz szeles időjárás, majd a hét második felében, a hét végén mérséklődik a légmozgás. A változó felhőzet mellett napsütés is várható, a hét második felében viszont tartós ködfoltok is kialakulhatnak majd.

Csapadék kedden, szerdán és csütörtökön még elfordulhat, de jövő hétfőig az egy heti mennyiség 5 mm alatt marad.

A hőmérsékletben az eddigiekhez képest nagy változás nem várható, éjszakánként lesznek fagyok is, bár nem minden éjjel. Napközben pedig eleinte +5 fok körül alakul a hőmérséklet, majd a hét második felében felmelegedés kezdődik. A hét végén már sokfelé lehet 10 fok feletti hőmérséklet. A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a hónap végéig nagyobb lehűlés nem ígérkezik, enyhe lehet az idő. Ez pedig jelentheti azt, elsősorban az ország déli, délnyugati területein, hogy a tavasszal korán meginduló növények nedvkeringése a hét végétől már elkezdődhet. A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 23 percet.

Forrás: met.hu