0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ausztria: a bio-termelés térnyerése

Az osztrák mezőgazdaságban magasabb a bio-módon megművelt termőföld aránya, mint Európa számos más országában; arányait tekintve pedig az Európában bio-módon megművelt földterület öt százaléka Ausztriában található.

Nyugati szomszédainknál az elmúlt évben nagyjából minden ötödik gazda foglalkozott bio-termeléssel és az általuk megművelt 638 ezer hektár a mezőgazdaságilag hasznosított összes terület mintegy negyede, (melynél nagyobb termőterület-nagyság az EU-országok közül mindössze háromban található.) Ebből 45 ezer hektárt, egy Bécs területével megegyező nagyságú területet az elmúlt három évben, ezen belül 17 ezer hektárt, naponta 63 futballpálya nagyságú területet 2018-ban nyilvánítottak bio-módon megművelt földterületté;

a bio-módon működő gazdaságok száma pedig – szintén három év alatt 1.300-zal, csaknem 23,5 ezerre emelkedett.

(Összehasonlításul megjegyezzük, hogy 1990-ben az akkori bio-üzemek száma még mintegy másfél ezer volt.) Ausztria tartományai közül a legmagasabb a bio-módon megművelt terület aránya (58,0 százalék) Salzburgban, megelőzve Burgenlandot (33,8 százalék) és Bécs szövetségi fővárost (32,3 százalék).

A bio-élelmiszerek iránt évről évre élénkebb a kereslet. Az AMA marketingszervezet adatai szerint az osztrák élelmiszer-kereskedelem biotermék-forgalma a 2013. évi 361 millió euróról 2015-re 423, 2017-re 509, 2018-ra pedig 542 millió euróra, az egy háztartásra jutó kiadás nagysága pedig a 2013. évi 105-ről 2015-re 120, 2017-re 141, 2018-ra pedig 148 euróra emelkedett. Egy, a Der Standard c. napilap által idézett felmérés szerint

az osztrák polgárok több mint fele fogyaszt heti legalább egy alkalommal bio-élelmiszert, melyek sorában a tej, a tojás, a burgonya és a friss zöldség a legkeresettebb.

A hús- és baromfifogyasztás évek óta stagnál. Egyébként minden száz, Ausztriában tenyésztett sertésből három található bio-gazdaságban, miközben a baromfinál 20, a szarvasmarháknál 22, a juhoknál 30, a kecskéknél pedig 50 százalék felett van ez arány. Az osztrák bio-termékek kétharmada ez idő szerint exportra kerül.

A fogyasztási szokásokkal kapcsolatban figyelemre méltó, hogy az osztrák polgárok hűtőszekrényeiben jóval több a bio-élelmiszer, mint az éttermek kínálatában, mondta Gertraud Grabmann, a Bio-Austria elnöke egy, a közelmúltban a nürnbergi BioFach szakkiállítás megnyitása alkalmából tartott tájékoztatón, hozzátéve, hogy a bio-élelmiszerek fogyasztását növelendő további erőfeszítésekre van szükség a felvilágosító munkában és a piacfejlesztés állami forrásokból történő támogatásában.

A termelés és fogyasztás a belátható jövőben várhatóan tovább növekszik.

A bécsi mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint a bio-módon művelt területek nagysága az idén kétszerese lesz a 2007. évinek.

A fehérjenövények körében a hazai termés egy harmada már most bio-termék, a zöldségek esetén ez az arány 25, az állattenyésztésen belül a marháknál 22 százalék, emellett a juhok egy harmadát, a kecskéknek pedig kereken a felét nevelik bio-körülmények között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu