0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Négy ország értékeli újra a glifozátot

Az EU Bizottság javaslatára Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közös jelentéstevőként értékeli a glifozát - növényvédő szer hatóanyag - megújítását.

Az EU Bizottság azon hatóanyagok esetében, amelyek mögött terjedelmes engedélyezési dokumentáció áll, biztosítani szeretné a lehetőséget, hogy ne egy jelentéstevő tagállam (angol rövidítése: RMS – rapporteur members state), hanem több tagállam együttesen végezze az értékelést. Ennek megfelelően a hatóanyagok megújítási eljárását szabályozó884/2012. számú bizottsági végrehajtási rendeletet módosítani szükséges. A tervezetet és ezzel összhangban a glifozát hatóanyag közös értékelésére összeállt első ilyen típusú együttműködés elfogadását a tagállamok a soron következő Állandó Bizottsági (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed ; SCoPAFF) ülésen fogják megvitatni, 2019. március 21-22-én.

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország képviselői megállapodtak abban, hogy közös jelentéstevőként végzik a hatóanyaghoz beadott dosszié értékelését és mindegyikük által elfogadott jelentés-tervezetet nyújtanak be az EFSA-nak (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) 2021-ig.

A csoport AAG (the Assessment Group on Glyphosate – Glifozát-értékelő csoport) néven kezdi meg a felkészülést és a szakértői munkát. Magyarország részéről ezt a feladatot, azaz a dokumentáció értékelését a Nébih fogja végezni.

2017 decemberében 5 évre, 2022 végéig hosszabbodott meg a glifozát hatóanyag engedélye. Az eljárás alapján a megújításra vonatkozó kérelmet 2019. december 15-ig kell benyújtania az érdekelt növényvédő szer gyártó cég(ek)nek. A teljes dokumentációt 2020. június 15-ig kell benyújtani, ami alapját fogja képezni az újraértékelésnek.

További és a folyamattal kapcsolatos információk találhatóak a Bizottság honlapján: https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/glyphosate_en

Forrás: Nébih