0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az innováció ünnepe az Országházban

Hozzáértők szerint egy új találmány soha nem a járt utat választók műve. A kíváncsi, az újdonságokra nyitott elme változtatja meg a világot. Az idei, 27. Magyar Innovációs Nagydíj átadására – amelyre az Országház Felsőházi Termében került sor – mintegy négyszáz meghívott volt kíváncsi a hazai gazdaság és kutatás szinte minden területéről.

„A produktív erő, nem pedig a pénz a nemzeti kincs”- idézte Széchenyit Závodszky Péter. A Magyar Innovációs Szövetség elnöke kijelentette, a versenyképesség alapja a hatékonyság és a megújulás, azaz az innováció.

Az ész a fejlődésünk tartaléka, a legigazságosabban elosztott képesség, nem válogat nemzeti, vagy anyagi alapon.

Mai látványos fejlődésünk alapja a beáramló külföldi tőke, mely ellensúlyozására az innováció fontosságát a kormány felismerve a K+F támogatását tűzte célul.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kijelentette, a valódi innováció áttöri a határokat. A téma fontosságát jelzi, hogy a kormány létrehozta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot.

Ezen a területen a támogatás egyre nagyobb jelentőségű, viszont éppen az amerikai vagy ázsiai kutatókkal szemben jóval kisebb összeg áll rendelkezésünkre, így versenyhátrányban vagyunk.

És itt nem csak hazánkra, hanem egész Európára kell gondolnunk. A szakember kiemelte a kutatási és a vállalati szektor kapcsolatának fontosságát, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégek ne csak vásárlói legyenek a legújabb eredményeknek, hanem jelenjenek meg támogatóként is.

„A jövő azoké, akik képesek tanulni”- hangsúlyozta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter hozzátéve, minőségi forradalom zajlik. Mint elmondta, az Országház az innováció méltó példája, hiszen építésekor nagyon sok újdonságot, szellemi terméket építettek bele.

Hazánk ne legyen külföldi cégek „leányvállalata”, egyedi és önálló termékekkel, szolgáltatásokkal kell megjelennünk a piacon.

A szakember rámutatott, bár nyugati összehasonlításban kevesebb pénzt fordíthatunk innovatív megoldások kifejlesztésére, az alapkutatások jelentőségét nem kisebbítve, hasznosítható eredményeket vár a gyakorlat. Fontos, hogy az innováció mindenki számára elérhető legyen. Cél, hogy 2020-ra 1,8 százalékos GDP arányos K+F támogatással rendelkezzünk. A miniszter Neumann János szavaival köszöntötte a résztvevőket: Haladás ellen  nincs orvosság.

A 2018-as innovációs versenyen kiemelt dicséretben részesült a Controlsoft-Automatika Kft. távfelügyelettel vezérelhető, automata talajgenerátorokból álló országos jégeső-elhárítási rendszer megvalósításáért. Ugyancsak dicséretben részesült a szegedi tritikálék terén elért eredményeiért a Gabonakutató Nonprofit Kht.

Az Agráráminisztérium 2018-as Agrár Innovációs Díját az MTA Agrártudományi Kutatóközpaontja kapta az új, bőtermő martonvásári búzafajtákkal megvalósított innovációért.

A közelmúltban bekövetkezett gazdasági, technológiai és klimatikus változásokra reagálva  néhány évvel ezelőtt a cég új típusú őszi búza fajtákkal jelent meg a piacon.

 

Forrás: magyarmezogazdasag