0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Valóságshow csibékkel a felelős állattartásért

Csibe-valóságshow-val kívánja fölhívni a figyelmet húsvét előtt a felelős állattartásra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Új, innovatív, ismeretterjesztő, szemléletformáló projektet indított. Az élő stream-es valóságshow „Túlélő tojások” címmel szerdán délután 4 órakor kezdődött a „beköltözéssel”.

A „Túlélő tojások” az első olyan valóságshow, amelynek főszereplői állatok, nevezetesen csirkék, vagyis kezdetben tojások.

Az élő közvetítés március 27-én délután 4 órakor indult a „beköltözéssel”.

A Nébih szakemberei nyolc ellenőrzött, megfelelően előkészített, több különböző fajtájú, de azonos kelési feltételeket igénylő tyúk tojásait helyezték egy automata keltetőbe, és beállították a keltetéshez szükséges ideális körülményeket, a hőfokot és a páratartalmat.

A keltetés március 28-án hajnali 3-kor kezdődött, amelynek folyamatát az érdeklődők napi 24 órában, élőben követhetik a Nébih YouTube csatornáján, illetve a hivatal népszerű kampányai közül a Szabad a gazdi és az Ételt csak okosan! weboldalán.

youtube://v/ipy3m_8sACc

 

A keltetőberendezés önműködő, így a tojások forgatása nem igényel emberi beavatkozást, ugyanakkor minden nap sor kerül a tojások ellenőrzésére, időnkénti átvilágítására.

A stream folyamán a Nébih állatorvos és állattenyésztő szakemberei számos hasznos információt osztanak meg a tojások fejlődéséről, valamint a felelős állattartás fontosságáról.

Olyan kérdésekre is válasz kaphatnak a nézők, mint például, mi az a „kártojás”, mi a különbség a tojás és a „szemes tojás” között, 8 tojásból statisztikailag mennyi fog kikelni, és arra is, hogy vajon a záptojás valóban képes-e felrobbanni.

Az állattenyésztési tapasztalatok szerint a tojások egy része nem fog kikelni. A kikelt kiscsibéket viszont a hivatal egy gondos gazdánál helyezi majd el.

A programot színesíti, hogy a nézőket is bevonják a valóságshow-ba.

Nevet adhatnak, a tojásoknak, illetve az abból kikelő kiscsibéknek. Megtippelhetik a csibék nemét is, izgulhatnak, hogy melyik tojás kel ki elsőnek, emellett kvízjátékokat játszhatnak, szavazhatnak a Szabad a gazdi Facebook oldalán.

A kikelés várható ideje 2019. április 16-17.

A Nébih a projektet kifejezetten húsvétra időzítette, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, és ezúton is azt javasolja, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot!

 

A Szabad a gazdi programról

A felelős állattartást népszerűsítő Szabad a gazdi program az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szemléletformáló kampánya. Fő célja, hogy arra ösztönözze a leendő gazdikat: vásárlás helyett örökbefogadással és ivartalanítással gondoskodjanak kedvencükről. A program hasznos tanácsokat, érdekességeket oszt meg az érdeklődőkkel közösségi oldalán, például népszerű kvízjátékok formájában, és saját rendezvényeket is szervez. Országos kiállításokon a hivatal munkatársai játékos formában végzik az ismeretterjesztést. A kampány állandó „résztvevője” az évente megrendezett Belvárosi Kutyafesztiválnak is.

Forrás: NÉBIH sajtóközlemény/magyarmezogazdasag.hu