0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A jó pálinkához jó alapanyag kell

2019. március 14-én, második alkalommal rendezte meg a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és Párlatkészítés” elnevezésű szakmai napot. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg.

A bemutatkozást követően egy kis pálinkatörténelemmel kezdődött az elméleti blokk, innen tértek át a megfelelő alapanyag és higiénikus feldolgozás ismérveire. Általánosságban is elmondható:

akár a konyhában, akár az üzemben van dolga a szakembernek, a kedvező végeredmény csak a jó alapanyag használatával érhető el.

Ezért volt szó részletesen a megfelelő technológiai érettségben lévő gyümölcsről, és arról, hogy milyen, nem kívánatos erjedési folyamatok indulhatnak el, ha a cefrébe hullott gyümölcs kerül, vagy mosási hibát vétenek, és az hogyan ront a minőségen és kihozatalon. Az előadások alatt párhuzamosan az üzemi egylépcsős berendezés is dolgozott, így a hallgatóságnak bármikor lehetősége volt kérdéseket feltenni akár az aktuális témával, akár a folyamatban lévő munkamozzanatokkal kapcsolatban.

A jelenlévők részletesen hallhattak a főbb gyümölcsfajták jellemzőivel és ízvilágával, a megfelelő aprítékolással, az erjesztéshez szükséges élelmiszeripari tartályok jelentőségével, valamint a spontán és irányított erjesztés kérdéskörével kapcsolatban, elsősorban azon gazdálkodók érdekében, akik az eddigi gyakorlatukat fejleszteni kívánják, hogy a bérfőzetésre minél jobb minőségű kierjedt cefrét adhassanak át.

A délutáni blokkban a résztvevők egy főként üvegből készült, egyedi építésű szemléltető eszközön láthatták azt, ami az üzemi lepárló-berendezésnél nem mindig látható, így kaptak teljesebb és emlékezetesebb képet a lepárlás folyamatáról.

A bemutató közben a kis tételenként gyűjtött párlatmintákat folyamatosan illatolták, és az előadó segítségével állapították meg, melyek kerülhetnek a középpárlatba.

A szakmai napon 15 fő vett részt, az értékelési lapok alapján sikerült az érdeklődési köröknek megfelelő információkat átadni, ami megerősítette a szervező NAK Élelmiszeripari Igazgatóságát abban, hogy a programsorozatot érdemes tovább folytatni.

Forrás: nak.hu