0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.

Nagy István a mezőgazdaság és a környezetvédelem aktuális kérdéseiről folytatott megbeszélést szerb miniszter kollégáival. Szerbia és Magyarország között rendszeresek a legmagasabb szintű egyeztetések.

A Branislav Nedimović, szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel folytatott tárgyalás legfontosabb témái között az állat és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés szerepelt.

Magyarország és Szerbia egyaránt hatalmas potenciállal rendelkezik az IT szektor és a mezőgazdaság területén és ezek ötvözésével közösen vezető szerepet tölthetnek be az egész térségben.

A jelenleg kidolgozás alatt álló mezőgazdasági dróntechnika kapcsán hazánk számára értékesek Szerbia tapasztalatai, ott ugyanis már érvényes jogszabály rendelkezik ennek a technika alkalmazásának feltételeiről. Nedimovic miniszterrel folytatott egyeztetés során elhangzott, hogy az agrárdigitalizáció kapcsán fontos az oktatás, a kutatás, a szaktanácsadás területén működő kétoldalú programok kiszélesítése. Az Agrárminisztérium fenntartásában működő agrárszakképző intézmények közül 13 iskola rendelkezik szerb partnerrel. Emellett a Szent István Egyetem és az Állatorvosi Egyetem szintén együttműködést folytat szerb felsőoktatási intézményekkel.

Az agrárminiszter Goran Trivan környezetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélése középpontjában elsősorban a klímaváltozás, valamint egy természetvédelmi együttműködés állt, a felek egy magyar-szerb környezetvédelmi kormányközi egyezményt is aláírtak.

Szerbia elkötelezte magát az európai integráció felé, így a világ egyik legfejlettebb gazdasági közösségéhez kell felzárkóznia, mely a környezetvédelem tekintetében különösen jelentős kihívásokkal jár.

Nagy István jelezte, hogy ezzel kapcsolatban Magyarország kész megosztani korábbi tapasztalatait Szerbiával. Nagy István elmondta, hogy az elmúlt öt éves időszakot tekintve, Magyarország egyik legfontosabb EU-n kívüli agrár-külkereskedelmi partnere Szerbia. Az agrárminiszter hangsúlyozta, a feldolgozott élelmiszerek és agrárgépipari termékek kereskedelmében további potenciál rejlik, ezért a tervek szerint ősszel egy agrár-üzleti fórummal kibővített agrár-munkacsoportülést szerveznek, ahol a céges együttműködések további lehetőségeit térképezik fel.

Forrás: AM Sajtóiroda