0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Jelentős gabonatermés kiesés várható Spanyolországban és Délkelet-Európában az Európai Unió mezőgazdasági monitoring projekt (Monitoring Agricultural ResourceS – MARS) előrejelzése szerint.

A múlt hónap száraz időjárása után a MARS elemzésében kénytelen volt áprilisban változtatni az terméshozam előrejelzésén.

Még rosszabb évet prognosztizálnak Spanyolországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Görögországban.

Az EU többi területén elfogadható terméshozam várható az enyhe időjárásnak köszönhetően, mely északon és nyugaton is segítette a növények fejlődését.

Átlagos termésátlagok

Az Unió egészét tekintve a Búza termésátlagát 6,04 tonna/hektárról (t/ha) 6,01 t/ha módosította a MARS, ám ez még így is az elmúlt öt év átlaga feletti eredmény.

Ami az árpát illeti, a tavalyi évhez képest 7,4 százalékos termésátlag növekedést várnak, mintegy 4,95 t/ha. Ezen belül: őszi árpa – 6 tonna/ha; tavaszi árpa – 4,16 t/ha.

A repce várható hozam nem változott a múlt hónaphoz képest, a MARS elemzői továbbra is 3,19 t/ha terméshozamot jósolnak, mely 12 százalékkal több mint tavaly, ám még mindig 1,3 százalékkal kevesebb, mint az ötéves átlag.

Az áprilisi enyhébb időjárás Európa szerte segítette a tavaszi árpa és a kukorica vetését.

Ám ez az őszi növényeken már nem segít, főleg Romániában és Spanyolországban rossz a helyzet, ahol ráadásul a vízhiány a nyári öntözéseket is veszélyezteti.

Európa legnagyobb gabonatermelőjét, Franciaországot sem kerülte el az aszály. Burgundiában például a várva várt eső ellenére sem erősödtek meg az őszi gabonák. A repcetermést nem csak vízhiány, de a kártevők is megtizedelték tavasszal. A kukorica vetése lassú, vagy jelentősen megcsúszott a délnyugati térségben

Itthon is jelentős terméskiesés várható a gabonapiacon

A tavalyi termésnél legalább egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de nem elképzelhetetlen a kétmillió tonnás kiesés sem. A hosszú száraz időszak után ugyan az időjárás esősebbre fordult, ám legalább 100, néhol 150 milliméter csapadék hiányzik a talajból, az alsó rétegek teljesen kiszáradtak. A homokos területeken kifejezetten rossz a helyzet – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

A GOSZ-hoz érkező információk szerint a termelők jelentős része költségei csökkentéseként elhagyja a fejtrágyázást, kihagy bizonyos technológiai elemeket, ennek következtében pedig az aszály miatti terméskiesés fokozódik.

A legrosszabb állapotban lévő őszi káposztarepcét több tízezer hektáron kellene kitárcsázni, mert akkora károkat szenvedett el. Petőházi Tamás szerint azonban elképzelhető, hogy sok termelő a reménytelen állapotban lévő repcét is a földben hagyja, mert ilyen körülmények között még azt is kockázatosnak tartja, hogy a helyére kukoricát vagy napraforgót vessen.

A legutóbbi állapotfelmérések alapján az őszi kalászosok most sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ősszel, a millió tonnás nagyságrendű terméskiesést már biztosnak veszik a szakértők, de a gabonapiacon most a kivárás a jellemző – írta a Világgazdaság.

Forrás: Reuters/Világgazdaság/MTI