0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Gombákkal a veszélyes hulladék-szennyezések ellen

A mikoremediáció egy folyamat, melynek során gombákat használnak fel arra, hogy a talajból a mérgező vegyületeket – a vízből pedig a nehézfémeket – kivonják. A kutatók szerint a gombák a gombafonalak segítségével sokkal hatékonyabban végzik a ”takarítást”, mint a baktériumok vagy a növények.

A gombák bármit „megesznek”

A gombafélék az első számú lebontó szervezetek a legtöbb ökoszisztémában. Ezért olyan képességeket fejlesztettek ki, mellyel képesek lebontani a szénhidrogéneket és más, szerves kémiai anyagokat. Ebben segítik őket a szöveteikben található enzimek.

A kutatók több, mint 120 féle enzimet azonosítottak azokból a fajokból, melyek gombatestet növesztenek. Ezek képesek olyan toxikus vegyi anyagok lebontására is, mint a kőolajban található rákkeltő szénhidrogének.

Minden a föld alatt történik

A szénhidrogének molekuláris sűrűsége kisebb, így a gombafonalak (micélium) számára könnyebben emészthető, mint a magasabb molekulasűrűségűek. Azonban a micélium képes a nehezebb szénhidrogéneket könnyebb-súlyú összetevőkké bontani, melyek kevésbé veszélyesek az emberek és a környezet számára. Így az ismételt gombafonalas kezeléssel az olajokban lévő toxinok veszélytelen anyagokká alakulnak.

Az adott területen honos gombafajok alkalmazkodnak legjobban a helyi körülményekhez, így mindig ezek a legalkalmasabbak a toxikus anyagok eltüntetésére.

A laskagomba micélium sokkal hatékonyabban bontja a szénhidrogéneket, ha faforgáccsal vagy aprítékkal, illetve komposzttal van keverve. A kutatók találtak megtalálták ennek a fajnak egy olyan „olaj-evő” változatát, mely a sósvizes környezetben is képes életben maradni. Ezek a gombafonalak képesek teljesen bevonni a tengervízbe áztatott szalmát.

Egészséges talaj

Egy kísérletben a kutatók dízellel szennyezett talajt oltottak be laskagomba fonalakkal. Az eredmény megdöbbentő volt: a talaj toxikus szénhidrogén tartalmát 10 ezer milliomod részről 200 milliomodra csökkentették 16 hét alatt. Az így helyreállított talajt a szabályozótestület olyan tisztának minősítette, hogy engedélyezte a használatát az autópályákat övező tereprendezésnél.

Forrás: www.ecowatch.com