A vizsgált éttermekben a gluténmentes pizzák és tésztaételek több mint fele glutén jelenlétére nézve pozitív volt, és a feltételezetten gluténmentes ételek körülbelül egyharmadában kimutatható mennyiségben volt glutén. A betegek már régóta gyanítják, hogy az éttermi ételek gluténkontaminációja gyakorta előfordul, és ezek az eredmények is ezt támasztják alá. Legvalószínűbb, hogy a pizzával, tésztával és a vacsorára felszolgált ételekkel vannak gondok.
A kutatás szerint a tesztek 32 százaléka kimutatható mennyiségű glutént jelzett a gluténmentesként számon tartott ételekben.
A tesztek 51 százalékában a gluténmentes tésztaminták, 53 százalékában pedig a gluténmentes pizzák bizonyultak pozitívnak. A reggelik 27, az ebédek 29 és a vacsorák 34 százalékában mutattak ki glutént.
Ahhoz, hogy az Egyesült Államokban egy étel gluténmentes címkét kapjon, a terméknek 20 ppm-nél kevesebbet kell tartalmaznia ebből a fehérjéből.