0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

A cirokból izolálhatók, szintetizálhatók, valamint célzott, nem mérgező rovarriasztóként használhatók azok a vegyületek, amelyeket a növény a rovarok ellen termel. Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Az olyan kártevők ellen, mint például a levéltetvek, a cirok kifejlesztette saját védekező rendszerét, amelyben a kártevők mérgezésére a másodlagos metabolitok, így a flavonoidok is helyt kaptak.

A kutatók két, csaknem azonos cirokfajtát termesztettek, melyek közül az egyik termelt flavonoidokat, a másik – a mutáns változat – viszont nem. A növények összehasonlításakor kiderült, hogy a kontrollal összevetve szignifikánsan több kifejlett levéltetű kolonializálta a flavonoidokat nem termelő növényeket. Laboratóriumi tesztekben a flavonoidokat tartalmazó kivonattal végzett vizsgálatok hasonló eredménnyel végződtek.

Néhány nap elteltével, a flavonoidokkal kezelt levélszöveten táplálkozó tetvek többsége elpusztult és nem szaporodtak tovább. 
Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.eurekalert.org