0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bevált az indiai dolgozó a tehenészetben

Mára az ország több tehenészetében is dolgoznak külföldi vendégmunkások, miután helyi, magyar munkaerőt nem nagyon lehet találni az állatokkal való munkára. A bevándorlók közül is kiemelkednek az indiai dolgozók, akikkel nagyon jó tapasztalatok vannak az ország több tehenészetében is. Egyikük, Sandeep Kumar nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak.

youtube://v/Wto4fOzwYLg

A kínzó munkaerőhiány enyhítésére jöttek hazánkba indiai munkavállalók is, akik mára az ország több telepén dolgoznak tehenekkel. India északi részéről, Pandzsáb tartományból érkezett Magyarországra Sandeep Kumar, aki jelenleg az Extra Tej Tejtermelő Kft. beledi tehenészeti telepén dolgozik. A fiatalember 2018 júliusában érkezett a munkára. Megérkezése után a tehenészeti telep minden munkafázisával meg kellett ismerkednie, a különböző feladatok megtanulása három hónapig tartott. Ezt követően mindenféle munkát el tud végezni, így az istálló különböző feladatait és a borjak gondozását, valamint természetesen a fejést is.

Sandeep azt mondja, elégedett a helyzetével, hiszen az ötfős indiai csapatot, amely a beledi telepen dolgozik, ő irányíthatja.

A helyiekkel nem sok kapcsolata van, keveset találkozik velük, de szabadidejükben ellátogattak Kapuvárra és Győrbe is, ahol mindenfelé kedves és érdeklődő emberekkel találkoztak – sokan közös fotót is készítettek velük. Sandeep kiemelte azt is, hogy magyar kollégái szintén segítőkészek.

Az indiai munkavállalók kérdése már az Axiál tavalyi rendezvényén is felmerült. Akkor egy előadótól elhangzott: nagyon nehezen lehet helyben munkaerőt találni, és ha ez sikerül is, a felvett emberek pontatlan, felelőtlen, hanyag magatartást tanúsítottak, sem értéket, sem állatot nem bízott rájuk jó szívvel az ember. Végül gyakran meg is kell válni tőlük ilyen vagy olyan okok miatt.

Az indiai dolgozókkal ugyanakkor általában jók a tapasztalatok, mert puritán és szorgalmas embereknek tartják őket, akik legfőképp szeretnek dolgozni – mondták el a magyar vezetők a beledi tehenészetben.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu