0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

A fiatal szervezetnek megfelelően kiegyensúlyozott étrendre van szüksége. Tudjuk, mennyire fontos ez a gyermekek számára. Ugyanez vonatkozik az állatokra és a méhekre is, amelyek

lárvájának a felnőtt rovarokétól eltérő összetételű táplálékra van szüksége

– mondja Dr. Michał Filipiak a Jagello Egyetemen végzett kutatásának eredményei alapján.

A szakértő megvizsgálta, hogy a különböző növényfajok pollenjének minősége, tápértéke befolyásolhatja-e a méhek lárváinak növekedését és fejlődését.

Kiderült, hogy néhány méhbarátnak tekintett növény kedvezőtlenül befolyásolhatja a vadméh populációkat,

korlátozva – kiegyensúlyozatlan táplálék következményeként – a lárvák  növekedését és fejlődését.

A közzétett munkájában Filipiak bebizonyította, hogy a vadon élő méhekre alkalmatlan pollent termelő növények közé tartozik a levendula, a mák és az Asteraceae családból való fajok, sőt az általában méhbarátnak tekintett, napraforgó, repce és kukorica,  amelyek gyakran nagy területeket foglalnak el monokultúrákként.

A jó minőségű pollen növények közé tartoznak a bab, a lóhere, a szeder, az orbáncfű, a mezei mustár, a fekete dió és néhány fűzfaféle.

A kutató szerint érdemes lenne, ha ezt a nagyüzemileg termesztett növények tulajdonosai figyelembe venné, és érdekükben állna, hogy a vadméh populáció jó állapotban legyen.

Valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a korábbi kutató munkák is hasonló következtetésekre jutottak a mézelő méhekkel kapcsolatban is.

Feltételezhető, hogy a pollen minőségéről szóló tudományos információ minden méhre vonatkozik

  – jegyzi meg.

Filipiak adatai szerint Közép-Európa keleti részén körülbelül 3 ezer féle virágport termelő növényen 500 méhfaj osztozik különféle táplálkozási igényekkel.

Forrás: agropolska.pl