0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Bálint gazda 100 – „Legyünk hűek egymáshoz, becsüljük meg egymást”

Az ország Bálint gazdája, vagyis dr. Bálint György kertészmérnök közelgő 100. születésnapja alkalmából rendezett ünnepséget kedden Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban a Magyar Mezőgazdaság Kft., amelynek kötelékében Bálint György több, mint egy évtizedig volt a Kertészet és Szőlészet főszerkesztője, valamint a Kerti Kalendárium és a Kertbarát Magazin alapító főszerkesztője, szerkesztője.

Bálint György  tőle megszokott szerénységgel kezdte beszédét: „most valami nagy és megható dolgot kellene mondanom, de zavarba hoz, hogy a 100. életévem alkalmából ilyen nagy megtiszteltetésben van részem. Én mindig kisembernek, közembernek éreztem magam, és érezni fogom ezentúl is”.

Amikor megkérdezik tőle, milyen 100 évesnek lenni, akkor mindig azt mondja: „ez nem érdem, ez véletlen szerencse, egy adottság, amit a sors azért nyújt az ember felé, hogy ha sok hibát követett el az életében, akkor legyen még egy kis ráadás, amely alatt kijavíthatja azokat a hibákat, amelyeket elkövetett”. Bálint György idézte Cicero „Nihil melius nihil homine libero dignius, quam agricultura” mondását, amely a Mezőgazdasági Múzeum főlépcsője felett áll, és jelentése: Semmi sem jobb, semmi sem méltóbb a szabad emberhez, mint a földművelés.

„Ez kötelez engem arra, hogy hűséges legyek a hazához, a termőföldhöz, azokhoz, akik a termőföldet megművelik”.

Bálint György szerint a hűség olyan tulajdonság, amiben minden élő szervezetnek része van: az állatoknak, akik hűségesek tudnak lenni gazdájukhoz, a növényeknek, amelyek termést hoznak a kertésznek, a mezőgazdának, az erdésznek a keze nyomán, és hűséget kell tanúsítani az egész társadalom iránt is.

Hangsúlyozta: legyünk hűek egymáshoz, szeressük és becsüljük meg egymást, „én a 100 év tapasztalata alapján ezt tudom és szeretném üzenni mindannyiunknak, és Magyarország egész népének”.

Nagy István agrárminiszter köszöntő beszédében elmondta: „nagyon meghatódottan állok itt és keresem a szavakat. Azért jöttem el, hogy nem köszöntőt, hanem köszönetet mondjak, hogy megfogalmazzam azt a köszönetet, amivel én is és az Agrárminisztérium is tartozunk”.

A miniszter Hamvas Bélát idézte, aki azt mondta: „Megértettem, hogy a nagy út nem rejtélyes (…), mindössze ennyi, az úton járni. Az úton járni pedig annyi, mint tisztának lenni, jót akarónak, nem elfogultnak, nem szenvedélyesnek, hanem egyszerűnek, nyugodtnak, békésnek és értelmesnek.” Nagy István szerint Bálint György is ebben a szellemben járta az utat, azt az utat, amelyben helyet kapott a hivatás iránti szeretete, szakmai sikerei és családja is. Nem is az eltelt évek száma fontos, hanem az, hogy mennyi mindent kaptunk tőle ez idő alatt:

mindenki Bálint gazdájaként rendszeresen és közérthetően adta és adja át ma is tudását kertészeti témákban, ezzel az egész országot szolgálja.

„Ha semmi mást nem tettél volna az életedben, csak a kert szeretetét átadtad volna mindenkinek, már akkor is egy csodálatos teljesítmény lett volna” – mondta Nagy István.

Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője beszédében kiemelte: abban az időben lett szorosabb a viszonyuk Gyurka bácsival, amikor ő a Magyar Mezőgazdaság vezetői székébe ült. Abban az időben együtt jártak a Mezőgazdasági Könyvhónapra, ahol Bálint György is sok vidéki helyszín vendége volt, beszélgettek és „hallgattunk a tanácsaira”. Amikor a Kertbarát Magazin népszerűsítésére országjáró körútra mentek „abban biztosak voltunk, hogy amikor Gyurka bácsi velünk tartott, nem fájt a fejünk amiatt, hogy lesz-e elég hallgatóság”.

Arról, hogy mi a titka Bálint Györgynek, mitől tudott egy ország kertészévé válni úgy, hogy ma sincs hozzá mérhető népszerű ember – a válasz abban rejlik, hogy

önmaga tudott maradni, értett mindenki nyelvén, úgy népszerűsítette a hazai természeti tudományt, hogy azt mindenki megértette.

Ha kell a tudomány, ha kell a gyermekek nyelvén fogalmazott, játékosan, közérthetően, de szakmailag hitelesen népszerűsítette és népszerűsíti ma is ezt a szakmát.

youtube://v/-1eKgTbyt5g

 

Az ünnepi rendezvényen beszédet mondott Biza Klára, a Kertészet és Szőlészet, valamint a Kertbarát Magazin főszerkesztője, illetve felidézték Bálint György igen termékeny – több tucat mezőgazdasági, kertészeti szakkönyv fűződik a nevéhez – szakírói munkásságát, és azt is, hogy hogyan lett friss nyugdíjasként a televízió Ablak című műsorán keresztül az ország Bálint gazdája. Beszédet mondott Lelkes Lajos, a Mezőgazda Kiadó könyvszakmai igazgatója, valamint Wisinger István újságíró-riporter.

Az eseményen készült fotókat itt tekintheti meg.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu