0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bronzérem a Forestry Versatility 2019 versenyen

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Soproni Egyetem erdőmérnök hallgatóinak 4 fős csapata idén is képviselte hazánkat az Erdőmérnök Hallgatók Európa-bajnokságán. A Baltringer Ajnó, Molnár Dániel, Balogh Erik és Szentkuti Tamás alkotta csapat bronzéremmel térhetett haza Brnóból.

A versenyt a 33. alkalommal rendezték meg a Mendel Egyetem leendő erdőmérnökei a csehországi Brnóban.

A három nap alatt 11 ország 44 versenyzője mérte össze tudását 16 versenyszámban.

Az első nap délelőtt a Mendel Egyetem udvarában a motorfűrészes versenyszámokban kellett helyt állniuk az indulóknak lánckímélő darabolás, álló rönkről vízszintes korong levágása, keresztvágó fűrésszel korong levágás időre, motorfűrész szerelés időre, valamit gallyazás voltak a feladataik.
Délután pedig csapatonként egy fő vett részt a harveszter szimulátoros versenyszámban. Ahhoz, hogy a hazai csapat erre is felkészülhessen, előzetesen Csehországba kellett utazniuk, mivel hazánkban nincs ehhez hasonló szimulátor.

A második napon a közel 8 kilométeres tájékozódó terepfutás során 7 különböző állomáson lágyszárúakat, fásszárúakat, faanyagot, rovarokat, kárképet, állatnyomot, védett madarakat, koponyákat és ásványokat kellett felismerniük. Ezt követte a csoportos állománybecslés feladata egy 30 m x 30 m-es területen.  Az egyéni fabecslésnél pedig 30 méter távolságból kellett felismerni az adott fafajt, és meg kellett becsülni a magasságát, mellmagassági átmérőjét és a köbtartalmát is.

Az utolsó versenynapon 3 lövészeti versenyszámban mérték össze tudásukat, ügyességüket. Az agyaggalamb-lövészet (skeet, trap) során a csapat minden tagjának 10-10 korongot kellett eltalálnia, illetve kiskaliberű golyóspuskával lőttünk célba. Mindenki 5 lőszert kapott.

A negyedik napon minden csapat izgatottan várta az eredményhirdetést. Kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetően a soproni hallgatók a idén is sikerült dobogós helyen végezniük. A lengyel és a cseh csapat után a magyar erdőmérnök-hallgatók harmadik helyezéssel térhettek haza a 33. Erdőmérnök Hallgatók Európa-bajnokságáról.

A csapat köszöni mindazoknak, akik felkészülési lehetőséget biztosítottak számukra, illetve akik anyagi támogatásukkal lehetővé tették, hogy az idén is részt vegyenek a versenyen. 

Támogatóik: Andreas Stihl Kereskedelmi Kft., Husqvarna Magyarország Kereskedelmi Kft., Hunnia Vadgazdálkodási Kft., Makk7 Erdő Kft., Hegyháti EBT, Mocz és Társa Magánerdészeti Kft., Erdőmester Szövetkezet, Északerdő Zrt., Bakonyerdő Zrt., Mecsekerdő Zrt., Vérteserdő Zrt., Országos Erdészeti Egyesület, CGP Instruments Kft., Dr. Zoltán Attila, Sopron város önkormányzata, KAEG Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Soproni Egyetem, Roth Gyula Erdészeti- és Faipari Szakközépiskola, Tima István, Juhász István, Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány.

(A híradás az „EFOP-3.6.1-16-2016-00018-A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelésére intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” című projekt támogatásával valósult meg.)

 

Forrás: Balogh Erik II. éves és Szentkuti Tamás III. éves erdőmérnök-hallgató