Az utóbbi évek azt bizonyítják, hogy lehetőség van a bárányok piacának szélesítésére, ehhez azonban tovább kell javítani a juhállomány egészségügyi státuszát. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos felhívta a figyelmet a piac által is elvárt állategészségügyi előírások teljesítésére. Külön szólt a központi adatbázis jelentőségéről, karbantartásáról.
Mindehhez kellő segítséget kaphatnak a szövetség instruktoraitól. Külön felhívta a figyelmet a bejelentési kötelezettségek szigorú betartására.
Dr. Abonyi Tamás, a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság főállatorvosa sok gyakorlati tanáccsal is szolgált. Az, hogy egy állat egészséges, vagy beteg, meghatározza a genetika, a környezet és minden olyan hatás, ami összefügg az állat stresszhelyzetével. E komplex szemléletmód alapján szükséges vizsgálni egy-egy állomány illetve az egyes állat egészségügyi állapotát. Az előadó mindezt a juhok légzőszervi betegségei kapcsán elemezte. A kórokozó lényegében benne él az állat szervezetében. Általában kialakul egy egyensúly a kórokozók és az immunitás között. Baj akkor keletkezik, ha ez az egyensúlyi állapot megbillen, amit a legtöbb esetben külső tényező okozhat. Ilyen lehet, hogy
de ide sorolhatjuk a nyári 40 C-fokos hőmérsékletet, a nagyobb esők utáni átnedvesedést, vagy ha kívülről instabil állatok kerülnek be az állományba… és még folytathatnánk a sort. A betegségek okait elsősorban a környezetben kell keresnünk, s csak legutolsóként jöhet számításba az antibiotikum. Az előadó gyakorlati tapasztalatok és tennivalók sorát sorolta fel, amelyek révén megakadályozhatjuk a betegségek kialakulását.
Kovács Imre, a Hódmezőgazda Zrt. juh üzletág igazgatója bemutatta a nagygazdaság tevékenységét, fejlesztési irányait.
Az újabb fejlesztésekkel a piac által értékesebbnek ítélt hízóbárányok minél hatékonyabb előállítása a cél. Ennek érdekében a legkorszerűbb technikát, technológiát alkalmazzák. A termelés egyik sarokpontja, hogy saját takarmányt használnak, amelyet folyamatosan vizsgálnak. A legnagyobb feladat – mint mindenhol – az állatok egészségének megőrzése, az elhullás csökkentése.