A magyarországi ASSA Divi Kft. tulajdonosa, Krébecs József kezdeményezésére 3 évvel ezelőtt kapcsolódott be a Sapientia EMTE a rendezvénybe, amivel az elsődleges céljuk bemutatni, hogy ezen a szakterületen milyen kínálata van az egyetemnek. Szeretnék azt is, ha a kiállítás és a vásár egyúttal lehetővé tenné, hogy a diákok kapcsolatba kerüljenek a gazdákkal, a termesztőkkel. A virágokat és a kertészetet kedvelők itt első kézből kaphatnak információkat, és vásárolhatnak növényeket a kertbe vagy a tömbházlakás erkélyére.
A kiállítást azért sikerült az idén is megszervezni, mert beigazolódott, hogy van miért évente összehozni e rangos rendezvényt. A megnyitón Kentelky Endre adjunktus, a Sapientia EMTE tanára, programfelelőse elmondta, hogy az ASSA Divi Kft., illetve Krébecs József és a Sapientia EMTE találkozásának eredményeként született meg a rendezvény ötlete, ami
Az is jó, hogy a közel 40 kiállító közül már több mint tíz a Sapientián végzett. Örvendetesnek tartja azt is, hogy a végzettek 80 százaléka a szakmában maradt.
A kiállítással és vásárral egy időben tartják az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferenciát, melynek rangos szaktekintélyek az előadói. A diákok is bemutatkozhatnak, és nem mellékes, hogy az előadások nemcsak a tudományos berkekben tevékenykedőkhöz szólnak, hanem az árutermeléssel foglalkozóknak is segít az eligazodásban.
Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke kifejtette: „A Sapientia az önálló erdélyi magyar oktatás szimbólumává vált, és az egyetem a kertészeti és a mezőgazdasági oktatás erős bástyájának mondhatja magát. Nem mindegy, hogy milyen értékeink vannak. A Sapientia EMTE mindent megtesz azért, hogy szakmailag jól felkészült diákok kerüljenek ki az oktatási intézményből, és itthon maradva szakmai tudásukkal segítsék a közösséget.”
Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatája kifejtette: az anyaország támogatja a szakoktatást Erdélyben, illetve az olyan rendezvényeket, amelyek értéket teremtenek, és a két ország közös érdekeit szolgálják. Ez a kertészeti kiállítás is olyan rendezvény, amely ennek hangot ad, ezért fontos, hogy évről évre megszervezzék.
Makkai Gergely, Marosvásárhely alpolgármestere egykori tanárként szólt a jelenlevőkhöz. Visszaemlékezett arra a hosszú és fáradságos útra, amit a kertészmérnöki távoktatás nyárádszeredai indulása óta megtett a kar.
Mindkét gondolat érvényes ma is, és azok, akik ezt a szakmát választják, az „élő anyag szobrászai” lehetnek, hiszen a magból szaktudással, gondozással virágot, növényt, életet teremthetnek – mondta a szakma szépségéről az egykori tanár, majd hozzátette: a kertészet nagyon sokak számára a puszta megélhetést jelenti, ezért foglalkoznak olyan sokan tájainkon ezzel az igen fontos szakmával.
Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a mezőgazdaságban van a jövőnk, és ez nem valamilyen fellengzős mozgósító jelmondat, hanem a puszta valóság. Ez az egyetlen gazdasági ágazat, amely itt húzóerő lehet, ennek a szakmai hátterét biztosítja az egyetem. Az alapítvány és az RMDSZ szakpolitikusai megfelelő támogatási programokat szeretnének kidolgozni, mert ezek hozzájárulhatnak, hogy a vidéki fiatalok itthon maradjanak. Elárulta, azon is munkálkodnak, hogy beinduljon a magyar mezőgazdasági szakiskolai oktatás, ami erős láncszem lenne az előbb említett építkezésben.
Mindezt alátámasztva Fazakas Miklós, az RMGE–Maros szervezet elnöke a gazdák nevében elmondta, hogy aki ma a mezőgazdaságban nem fektet be tudásba és technológiába, aki nem használja ki a támogatások anyagi lehetőségeit, az lemarad. „Úgy érzem, hogy az idén megvan az akarat a felzárkóztatáshoz. Megvan minden feltétel ahhoz, hogy 2019 a gazdák éve legyen. Elindult egy folyamat, amelynek köszönhetően mind anyagilag, mind szakmailag a gazdák az elvárásaiknak megfelelő méltó helyre kerülhetnek a társadalomban. Ezt összefogással, partnerkapcsolatok létesítésével, pályázatok megnyerésével lehet elérni. Ez a rendezvény is annak a jele, hogy jó úton vagyunk” – mondta az egyesület elnöke.
Ezzel egy időben a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének munkaközössége ötödik alkalommal rendezte meg az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferenciát, amelynek társszervezői a gödöllői Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara és az Erdélyi Múzeum Egyesület voltak. Április 12–13-án a campus több előadótermében tartott tanácskozáson a zöldségtermesztésről, a borkészítésről és a kertépítészetről tartottak előadásokat.
GastroPan nemzetközi kiállításMárcius 28–30. között rendezte meg tizenegyedik alkalommal a GastroPan Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Vendéglátóipari Szakmai Kiállítást Aradon a székelyudvarhelyi Boro-Info S.R.L. és a PanGastRo Egyesület. A rendezvényre 133 kiállító érkezett 22 országból, hogy bemutassa felszereléseit, alapanyagait, eszközeit és megoldásait, amelyeket kifejezetten a sütőipari, cukrászati vagy vendéglátóipari vállalkozások számára fejlesztettek ki. A kiállításon díjazták a legjobb pék- és cukrásztermékeket, megválasztották az Év Tortáját, illetve az év kézműves és ipari kenyerét is. Az esemény 21 ezer látogatót vonzott.
A kiállítás találkozási lehetőség a felszerelések, alapanyagok, eszközök és megoldások beszállítói és a termelők, szakemberek, vállalkozók, valamint az iparban tevékenykedők számára. A látogatók a pékségek, cukrászdák, vendéglők, kávézók, malmok, szaküzletek, hotelek, csokoládéboltok és fagylaltozók számára kifejlesztett legújabb és leghatékonyabb megoldásokat tekinthették meg a standokon. Az idén összesen 7850 négyzetméter a kül- és beltéri kiállítóterületet biztosítottak a résztvevőknek. A látogatók 92 százaléka szakmabeli vállalkozó vagy szakember volt. A különböző megmérettetésekre 108-an neveztek. A kiállítás sikeréhez és szakmaiságához hozzájárult nyolc külföldi és romániai egyesület, továbbá 16 mestercukrász, pék és séf tartott gyakorlati bemutatót. Néhány jövőbemutató trend is körvonalazódott. A beszélgetések, illetve a látogatók visszajelzései alapján egyre népszerűbbek az úgynevezett hibrid üzlethelyiségek, ahol a vásárlók amellett, hogy megveszik kedvenc kenyerüket vagy péksüteményüket, szeretnének kényelmesen, kellemes környezetben elfogyasztani egy kávét vagy süteményt. Jó néven veszik a kliensek azt is, ha az éttermeknek és szállodáknak saját pékségük van, ahol frissen sütik a péktermékeket.
A sütőiparban egyre nagyobb teret nyernek a korszerű gépek és felszerelések, a gazdaságos és kompakt tésztaformázó és sütőgépsorok, a professzionális kemencék, egyre fontosabbak a csomagolási megoldások és az olyan automata alapanyaghűtő és kelesztőgépek és más berendezések, amelyek garantálják a hatékony működtetést és minőségi végterméket. „A kevesebb néha több” jelmondatot követi az élelmiszeripar is, figyelembe véve a demográfiai változásokat és azt, hogy a fogyasztók egyre inkább az egészséges táplálkozást részesítik előnyben. A kínálat összeállításában egyre inkább figyelembe kell venni a fogyasztók különleges igényeit. Az élelmiszer egyes összetevőkkel szembeni érzékenység miatt gluténmentes, laktózmentes és cukormentes termékeket kell tartani, és ezek egyúttal ígéretes üzleti lehetőségeket jelentenek a vállalkozóknak. A GastroPan kiállításon tartott szakmai vetélkedőkön a legjobb pékek, cukrászok és szakácsok mérik össze szakmai tudásukat. Az idén díjazták a legjobb pék- és cukrásztermékeket és a legjobban sikerült, étvágygerjesztő, elegánsan és esztétikusan tálalt hidegtálakat, valamint a csokoládéból és cukorpasztából készült díszmunkákat, és kiosztották A 2019. Év Kenyere és A 2019. Év Tortája díjakat.
A GastroPan kiállítás az ország nyugati felében is bebizonyította, hogy a szakma rangos megmérettetése, amelyen a legújabb technológiai megoldásokról, alapanyagokról, csomagolótechnológiáról értesülhetnek a szakmabeliek, és mindenről, ami sütő-, cukrászati- és vendéglátóipart előre lendíti. Igazi referenciapont nemcsak erdélyi, hanem nemzetközi téren is. A következő rendezvény 2020 tavaszán lesz, a helyszínről később döntenek a szervezők – tájékoztatta lapunkat Jakab Boróka, a rendezvény sajtóreferense. |
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni magyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat. |