0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

A Friedrich Alexander Egyetem kutatói (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, FAU) fedezték fel, hogy a növekvő hőmérséklet aktivál egy apró RNS szakaszt a burgonyanövényben, mely megakadályozza a gumók fejlődését. Azonban a gén kikapcsolásával a növény nem reagál a kánikulára. Így még a klímaváltozás okozta felmelegedés mellett is biztosítható a megfelelő termésmennyiség – jelentették a kutatók a Current Biology tudományos lapban.

Az alapélelmiszernek számító burgonya legjobban a mérsékelt égövön terem, 21 Celsius fokos nappali, és 18-as éjszakai hőmérséklet mellett. Ez a hőmérséklet és a nappalok megfelelő hossza aktivál egy fehérjét (ennek neve SP6A), mely a gumók fejlődéséért felelős. Ennek segítségével készül fel a növény a hűvösebb időszakra. Azonban

ha emelkedik a hőmérséklet, a növény a zöld részek (levél, szár) növesztésére koncentrál, és nagyon kevés, vagy semennyi gumó sem fejlődik.

Ezt mutatta ki Dr. Uwe Sonnewald professzor csapata (FAU), akik mesterséges körülmények között nappal 29, éjjel 27 fokon neveltek burgonyanövényeket. Ráadásul a kialakult gumók keményítőtartalma alacsonyabb és gyorsabban kezdenek csírázni is. Ez azt jelenti, hogy kevesebb tápanyag található bennük, és gyorsabban indul meg a rothadás is.

Eddig azonban nem tudták, mi gátolja a magas hőmérsékleten a gumók fejlődését. Sonnenwald csapata azonban nemcsak azonosította a kérdéses RNS-t, de képes volt kikapcsolni is.

Az így létrehozott burgonyanövény az üvegházban tartott magas hőmérsékleten is képes volt jó minőségű gumókat nevelni (29 fok nappal és 27 fok éjszaka).

Ezzel bebizonyították, hogy a jövőben is lehet majd burgonyát termeszteni akkor is, ha tovább folytatódik a globális felmelegedés.

A következő lépés az, hogy a tudósok szabadföldi körülmények között is megvizsgálják a hőmérsékletnek ellenálló burgonya terméshozamát.

Forrás: sciencedaily.com