0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Mielőtt elkeserednénk a sok eső miatt, nézzük meg, mennyi a csapadék mennyisége az északkelet-indiai Mawsynram-ban. Évente 11,871 milliméter eső esik. Ezzel a világ legcsapadékosabb helye lett a WorldAtlas 2019-es felmérése alapján.

Mawsynram a Guinnes rekordok könyvébe is bekerült. A mérések alapján 1985-ben itt esett a legtöbb csapadék, pontosan 26,000 mm. Ez azt jelenti, hogy az év 365 napjából 361 napon regisztráltak esőt.

A második legesősebb hely is India északkeleti régiójában található. Ez Cherrapunji városa, ahol az éves csapadékmennyiség 11,777 mm. Nem véletlen az eredmény, hisz mindkét város a Himalája lábánál fekszik. A Bengáli-öböl vízzel telített felhői rendszeresen lesújtanak a hegyekre, sok esőt hozva.

A dobogó harmadik helyén áll a Kolumbia nyugati részén fekvő Tutendo. A hely az egyenlítői, trópusi dzsungel szívében található. Itt nagyon meleg és nedves az éghajlat, kevés a szél, és sok a csapadék. A év 300 napja esős.

A világ tíz legcsapadékosabb helye

A világ többi legcsapadékosabb helye Új-Zélandon, Egyenlítői-Guineában, Kamerunban és Kínában található. Az amerikai Hawaii-szigetek három várossal szerepel a listán a 7., 8. és 9. helyen.

Az Egyesült Királyságban Glasgow-t tartják a legnedvesebb városnak. Az éves csapadékmennyisége körülbelül 1124 milliméter. Tehát az év 170 napja esős. Mawsynram-hoz képest ez meglehetősen kevésnek tűnik, pedig Nagy Britannia nem mondható száraz országnak.

Európában a montenegrói Podgorica vezet. Az éves csapadékmennyisége kicsit több mint 1600 mm. Magyarországon az évi átlagos csapadék 500-750 mm.
Forrás: sciencepost.uk