0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Drága lesz az avokádó

Évenként akár hárommilliárd dollárral is többet fizethetnek az amerikai fogyasztók az avokádóért, a paradicsomért, a mangóért és több más zöldségért, gyümölcsért, ha elnökük, Donald Trump valóra váltja a bejelentett vámemelési elképzelését Mexikóval szemben, figyelmeztet az Amerikai Frisstermék Szövetség.

Trump elnök azt tervezi, hogy 5 százalékos importvámot vet ki minden mexikói termékre, és ha a mexikói hatóságok továbbra sem tesznek hathatós intézkedéseket az illegális bevándorlás megfékezésére, a vám 25 százalékra emelkedhet.

A mexikói paradicsomra már korábban 17,5 százalékos importvámot szabott ki az amerikai vezetés.

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói szerint a vámemelés 40-85 százalékos áremelkedéshez vezethet.

Néhány, alapvető élelmiszereket forgalmazó céget már súlyosan érintett a bejelentés; a vezető amerikai élelmiszer-üzletláncok, így a Cysco Corp., a Costco és a Kroger részvényei esni kezdtek. A mexikói ételek házhoz szállítására szakosodott Chipotle Mexican Grill Inc. részvényeinek árfolyama 3 százalékkal csökkent a befektetők abbéli aggodalma miatt, hogy miként fog az étteremlánc megbirkózni ekkora áremelkedéssel. Az USA avokádó-behozatalának 85 százaléka ugyanis Mexikóból származik.

Donald Trump vámemelési törekvése veszélyezteti az USA–Mexikó–Kanada Egyezmény (USMCA) előrehaladását, ami éppen ellenkezőleg, nagyobb mozgásteret adna a mexikói termékeknek.

Mindeközben a floridai és georgiai zöldség- és gyümölcstermesztők arra kérték a kongresszust, hogy ne szavazza meg az USMCA egyezményt, és fogadja el a Marco Rubio-féle törvénytervezetet, ami még magasabb vámokat vetne ki a mexikói termékekre.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshfruitportal.com