0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

EU GMO-rendelet: enyhítést kérnek

Hollandia és Észtország vezetésével 14 tagállam nyújtott be kérelmet az Európai Bizottsághoz az EU GMO-rendeletének fölülvizsgálatára az új nemesítési eljárásokkal kapcsolatban.

A két ország mögé Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság csatlakozott.

Véleményük szerint fölül kell vizsgálni az Európai Bíróság tavalyi döntését, ami szerint a mutagenezissel nyert új szervezeteket GMO-knak kell tekinteni, így azokra is kiterjednek az EU GMO-rendeletében foglalt kereskedelmi korlátozások és biztonsági intézkedések.

A holland delegáció az EU agrárminisztereinek tanácskozásán azzal érvelt, hogy az így létrejött szervezetek már évtizedek óta köztermesztésben vannak, és semmilyen veszélyt nem jelentenek. Tavalyig az új nemesítési eljárásokkal létrehozott szervezetek nem tartoztak az egységes EU-rendelet hatálya alá; a tagállamok dönthették el, hogy kiterjesztik-e rájuk saját szabályaikat. Az Európai Bizottság ígéretet tett, hogy „határozott választ ad” a kérdésre, jogalkotási javaslatot készít elő. Phil Hogan, az EU mezőgazdasági biztosa szerint ez azonban már az új testület feladata lesz.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/euractiv.eu