0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Még nem tudni, hogy alakul idén a meggy ára

Egy héttel a meggyszezon teljes berobbanása előtt még mindig kérdés, hogy az árakat a földbe döngöli vagy az egekbe repíti az idei termékmennyiség. Mégis, mondjon már valaki valamit! - követelték a gazdák, akik a 10. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián részt vettek június 7-én pénteken.

A keceli meggykonferencia mára a szakma emblematikus rendezvénye lett. Bár témáit tekintve szerteágazó, a termelők az ágazat hírei közül mégis rendre az árprognosztizálókat várják leginkább. Idén sem volt ez másként, bár tudható, hogy a meggyfelvásárlási ár tekintetében minden előzetes hír pusztán becslésből származhat és a kínálatot nagyban befolyásolja a valóság megjelenése, ahogy Juhos Csaba, a fesztivál főszervezője, a Fresh Fruit Tész elnöke fogalmazott előadása során.

Juhos hozzátette: ő sem szeret jóslásba bocsátkozni. A piac egy héttel a szezon kezdete előtt sem látja még tisztán a kínálatot, az ültetvények és a rajtuk lévő meggy mennyisége is csak becsült, így spekuláció minden előrejelzés. Illetve ilyen

spekuláció az is, hogy ha idén kevés meggy termett, nem lesz elég a következő szezonig, tehát felmegy a késztermékek ára, vagyis megérheti többet adni a nyersanyagért.

A friss meggy aktuális piaci helyzetének megfelelő értelmezéséhez Juhos Csaba visszakanyarodott az előző évek tapasztalataihoz. Emlékeztetett a 2017-es év fagykárra, ami tizedelte a termést és magas árakat hozott. Majd utalt a 2018-as extra meggymennyiségre és az akkori alacsony árakra. – Idén e korábbi két év közötti termékmennyiséggel számolhatunk. A kérdés már csak az, hogy mi sül ki ebből, hisz a kereslet függ a készletektől és a piactól is, ahogyan a kínálatot is több tényező befolyásolja – mondta a Fresh Fruit elnök.

Őt követően Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az európai meggyhelyzetről beszámolva megerősítette, hogy a konzerviparban érdemi, felhalmozódott eladatlan készletek nincsenek, de kiszállításra várók még jelentős mennyiségben vannak a raktárakban.

A fagyasztott meggy készleteink értékesítésében pedig 1-2 hónapos (10-20 százaléknyi) csúszás van.

– A várhatóan legalább 30-40%-al alacsonyabb (kb. 60 ezer tonna), összességében közepes szintű európai és hazai termés, valamint a feldolgozóipari készletek okán látható, hogy idén egy viszonylag kiegyensúlyozott piacra lehet számítani, sem túlkínálat nem lesz a termés oldaláról, sem a keresletben nincsenek különösebb gátak a felhalmozódott készletek oldaláról. Az árakat megsaccolni azonban évről-évre merész kísérlet, hisz a jövő egy mozgó célpont – tette hozzá Apáti. Aki a vele szemben ülő kíváncsi és számonkérő tekinteteket látva végül azt mondta a FruitVeB szerint nettó 160 forint felett várható a meggy induló ára, ami 170-190 forintra is rúghat, például ha az időjárás összetolja az érést.

Az árkalkuláció ugyan még a kávészünetet is tematizálta, azt követően viszont az ültetvények gondozására és a szakmai konzultációk, a tanácsadás fontosságára terelődött a hangsúly.

Sallai-Harcsa Marietta mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos a keceli ültetvények példáján keresztül mutatta be, hogyan szeretnék felépíteni azt a szaktanácsadási rendszert, melyet az Agrárközponttal és a keceli Fresh Fruit TÉSZ-el közösen hoztak létre néhány hónapja.

Südi István, a Profi Seeds Kft. képviseletében arról beszélt, hogyan javítsuk a zöldség, gyümölcs, dísz- és egyéb haszonnövények termesztési háttérfeltételeit polyamin tartalmú biostimulátorokkal.

A keceli konferencián már-már hagyomány, hogy a szakmai tanácsok mellett a marketing fontosságáról és szerepéről is előadást tart valaki. Idén Vargáné Topor Erika kertészmérnök, marketing, PR tanácsadónak jutott ez a szerep, aki növénytermesztőként és feldolgozóként hiteles szereplője lett a találkozónak.

Előadásában gondolkodásmód váltásra hívta fel a gazdák figyelmét, a kesergés helyett a zöldség-és gyümölcsfeldolgozásra helyezve a hangsúlyt. Rávilágítva arra, hogy a jövő az új piaci szegmenseké, a kreativitásé és a betárolhatóságé és az ezáltal létrejövő nagyobb árrésé.

Topor Erika egyébként férjével Varga Szabolccsal néhány éve költözött a fővárosból a Kiskőrös közeli Tabdira, ahol példaértékű tevényekséget végeznek nap mint nap erőt adva a vidéken újrakezdőknek. 2015-ben alapított Gourmet & Delicious Manufaktúrájuk desszerttészta készítéssel indult. Mára azonban kibővült és a Tabdin megtermelt zöldségeikből és gyümölcseikből készülő szószok és mártások lelőhelye lett.

A szakmai konferencia ültetvénylátogatással zárult. Majd pénteken délután ötkor, aki akart szó szerint nekifuthatott a kétnapos szórakozásnak. A pénteki futás és a szombati bringatúra a sportkedvelőket csábította Kecel központjáva. A zenei csemegék pedig – mint a Turnaround koncert, a Takáts Tamás BluesBand, a Szürke Verebek zenekar fellépése, a Nincs ott semmi együttes, a Jóvilágvan és a Volvox zenekar pedig a táncolni, bulizni vágyókat.

A fesztivál egy évtizedes múltja sem maradt szó nélkül. Pénteken este tűztáncosok köszöntötték a nagyérdeműt. Utóbbiak a zenei élmények mellé édes élményként meggytortát is kaptak.

Forrás: Keceli Meggyfesztivál