0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Anke Fransen, a brüsszeli repülőtér szóvivője a VRT Radio 2-nek nyilatkozva elmondta „Gyorsabb lenne, ha hagyományos fűnyíróval nyírnánk a füvet a zajvédő zónában. Ennek ellenére inkább egy ökológiai megoldást választottunk azzal, hogy juhokkal legeltetjük ezt a területet.”

„Azért tesszük, hogy ezzel is növeljük a biodiverzitást. Amikor lenyírjuk a füvet, a levágott növényi részek ottmaradnak és takarják a talajt. A birkák azonban megeszik azt, így nem marad a talajon, amivel lehetőséget kapnak a ritkább növények és fűfélék is a növekedésre.”

Félnek-e a juhok a repülőgépektől?

Aki járt, vagy netán élt repülőterek közelében, tisztában van vele, milyen hangosak ezek a gépek. Vajon a birkákat ez nem zavarjak? Anke Fransen szerint erről szó sincs.

„Ott voltam ma a juhok között amikor éppen több repülő is átszállt fölöttünk. Az állatok nem ijedtek meg, és nem is zavarta meg őket a zaj. Számukra az a fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék. A zajvédő zóna egy dombos terület, a birkák pedig szeretnek ilyen helyeken legelni, így szívesen tartózkodnak ott.”

A juhok még három hétig maradnak a területen, és ősszel még egy alkalommal visszatérnek majd.

Forrás: www.vrt.be