Jól indult az afrikai ország szamócaszezonja az év elején tapasztalt hőmérséklet-csökkenés ellenére, ami erős esőzést és néhány helyen havazást is okozott – írja a nak.hu. Májusban csökkenni kezdtek a mennyiségek, ami az érintettek körében aggodalmat keltett a kisebb összes termés miatt.
Május közepén az országban mért hőmérsékletek felugrottak 37-38 °C-ra az előző heti 25-26 °C-ról.
A virágok és a gyümölcs mennyisége a vártnál sokkal kisebb volt a növényeken, és az idény korábbi vége sem zárható ki. Az árak kissé emelkedtek, ahogy néhány termelő befejezte a szedést. A marokkói termelők most már a gyorsfagyasztott szamócáikat árulják 1,15-1,20 euróért (1,29-1,30 USD) kilogrammonként gyári (ex-works) áron, ami a CFR* árakat kissé az áprilisi 1,25-1,30 euró/kg szint fölé emelheti.
A marokkói szamócahiány „ugródeszkaként” hathat a lengyel szamócaárakra, amiket a termesztők próbálnak még feljebb tolni, mint a jelenleg kínált 1,70-1,90 euró/kg nyitóár.
2019 első negyedében Marokkó 22500 tonna fagyasztott szamócát exportált, ami 7%-kal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. A csökkenés úgy tűnik, hogy kapcsolódik a Spanyolországba irányuló export csökkenéséhez, ahol a sok esőzés miatt több termést szállítottak a feldolgozóknak, mert nem voltak alkalmasak a friss piac számára.
Kevesebb szamócát exportáltak Portugáliába és Franciaországba is, míg más hagyományos célállomásokba a növekedtek kiszállítások, az USA-ba például megháromszorozódtak, 1613 tonnára. A tengerentúli keresletet a Mexikóból jövő kínálat hiánya táplálta, de kapcsolódik hozzá az ültetett terület csökkenése és a szokatlan hideg miatt a kaliforniai kibocsátás bizonytalansága is.
*CFR ár: Cost and Freight (költség és fuvardíj fizetve). A költség a rendeltetési kikötőig az eladót, kockázat az indulástól (az áru hajókorláton való átemelésétől) a vevőt terheli, kockázati költség vámértéket növeli