0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

Ha a hűvös május idején lankadt a figyelmünk, akkor most még van esély némileg orvosolni az elmulasztott vagy sikertelen védekezéseket még a parlagfűvirágzás kezdete előtt. Most már legyünk azonban résen, mert az előttünk álló meleg, záporokkal tarkított időjárás ideális a parlagfű növekedése szempontjából.

A májusi hűvös, gyakran borongós időjárás a parlagfű számára sem kedvezett igazán. Igaz, a csapadék elősegítette a tömeges kelést, de az ilyenkor szokásostól hűvösebb, fényszegényebb időjárásban nem tudta hozni a tőle megszokott robbanásszerű fejlődést. A szántóföldi kultúrák közül a kukorica is sokáig csak egyhelyben toporgott, és a folyamatos esőzések hatására erősen gyomosodott. Ennek ellenére

a gazdák kihasználták a védekezésre kedvező perceket, ezért a kukoricák mára már jellemzően gyommentesek.

A napraforgó esetében is hasonlóan alakult a helyzet, csak talán a hűvös időjárásban a napraforgó jobban fejlődött és az amúgy is jó gyomelnyomó képessége miatt hamar záródtak a sorok. A kalászos gabonák esetében a májusi eső némileg javított a kalászok szemfejlődésében, de a gyomelnyomó képesség a bokrosodás hiánya miatt nem lett sokkal jobb. A közterületeken és az útszegélyeken is folytak kaszálások, melyek

első ránézésre jobbnak tűnnek, mit tavaly, de ez a kép csalóka, mivel az esős, hűvös időjárás alatt megerősödött fűfélék között ugyanúgy megtalálhatóak a kikelt parlagfüvek.

A június eleji erős fölmelegedés hatására a parlagfű gyors növekedésnek indult és a hónap közepére elérte vegetatív fejlődési szakaszának végét, és az elmúlt napokban már megjelentek az első virágrügy-kezdemények. A meteorológiai előrejelzések szerint a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárásra számíthatunk, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

A fent említettek ismeretében megállapítható, hogy az eddig elmulasztott vagy sikertelen védekezések közterületen, útszéleken még a virágzás kezdete előtt kaszálással, illetve megfelelő gyomirtó szerrel még némileg orvosolhatók.

Az elmaradt kaszálásokat, illetve a terv szerint következőket a kedvező időjárás miatt (a parlagfű gyors regenerálódása) szűk, egy-kéthetes fordulóval célszerű elvégezni.

A kapás kultúrák esetében a legfontosabb a gyomelnyomó képesség megőrzése a kultúrnövény levélfelületének a védelmével és a folyamatos vízutánpótlás biztosításával. Az idei évet illetően kiemelt figyelmet kell (kellene) fordítani a kalászos tarlók kezelésére, mivel a ritka állományokban nagyszámban fordul elő a parlagfű, mely a betakarítást követően a tarlón hamar megerősödik és virágzik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu