0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Extrém hőhullám jön

Minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámra számíthatunk a héten, ami a legsúlyosabban Európai kontinentális éghajlatú területeit érinti.

Spanyolországtól egészen Németországig 32 oC fölötti hőmérsékleteket mérhetünk napközben, de egyes helyeken a 38-40 oC sem lesz ritka. Az AccuWeather időjárás-előrejelzési portál szerint az Atlanti-óceán felett kialakult viharzóna, a Közép-Európa feletti magas nyomású légörvény, valamit az Afrika felől nyugatra áramló forró levegő együttes hatása az elkövetkező napokban hőhullámos időszakot idéz elő Nyugat- és Közép-Európában. Franciaországban napközben 35-40 oC-ot jeleznek előre, és itt a hőmérséklet éjszaka sem csökken majd 20 oC alá. Németországban 50 százalékos eséllyel prognosztizálnak 40 oC-ot, és az előrejelzés szerint akár meg is dőlhet a 2015-ben Bajorországban mért 40,3 oC-fokos melegrekord.

A meteorológusok szerint

célszerű időben fölkészülni az extrém melegre, mert nagy a valószínűsége, hogy megismétlődhet a tavalyi eset, ami Spanyolországban és Portugáliában több halálos áldozatot is követelt, Német- és Svédországban pedig soha nem tapasztalt aszályt idézett elő.

A Kopernikusz Klímaváltozás-figyelő Szolgálat középtávú európai időjárás-előrejelző rendszere szerint az idén az utóbbi évek egyik legforróbb augusztusa elé nézünk.

A World Weather Attribution kezdeményezés a tavaly Európán végigsöprő hőhullámot a klímaváltozás hatásának tulajdonította. Véleményük szerint az emberi beavatkozás a kétszeresére növelte a szélsőséges éghajlati események kockázatát.

A The Guardian az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalt idézi, amely szerint 2016, 2015 és 2017 után 2018 volt a negyedik legmelegebb év. Mi jöhet még ez után?

Forrás: freshplaza.com/magyarmezogazdasag.hu