0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Így menthetjük meg pusztulásnak indult szobanövényeinket

A szobanövények gondozása egyszerűnek tűnhet. Biztosítani kell növényünknek a megfelelő mennyiségű fényt és vizet. De mi történik akkor, ha nem sikerül eltalálnunk kellően az arányokat? Mutatjuk, hogyan jelez a szobanövény, és mit tehetünk.

Ha bármi rendelleneset vélünk felfedezni a szobanövényünkön, az első teendő, hogy átgondoljuk, mikor is került hozzánk. Amennyiben az elmúlt két hónapban vásároltuk vagy ültettük, feltehetően a fényhiány, a légáramlás vagy a szabálytalan öntözés a probléma forrása. Ha ennél idősebb szobanövényről van szó, a hervadást valószínűleg a kártevők, a tápanyaghiány és ehhez hasonlók okozzák. Nézzük meg közelebbről a tüneteket és a lehetséges megoldásokat.

Lekonyult és sárga levelek

Ha azt látjuk, hogy szobanövényünkön sárgulni és hervadni kezdenek a levelek, nézzük meg, mennyire nedves a földje. Valószínűleg túlöntöztük a virágunkat. Vásároljunk alul lyukakkal ellátott cserepet vagy kaspót, ami alá tányért helyezhetünk. Könnyebb így figyelemmel kísérni és szabályozni a víz mennyiségét.

Száraz, barna és lehulló levelek

Ha szárazak és barnák a szobanövényünk levelei, nagy valószínűséggel nem kapott elegendő folyadékot. Természetesen meg kell öntözni a növényt, figyelve a mértékletességre. Ezután fokozottan ügyeljünk a rendszeres locsolásra. Segít, ha megérintjük a virág földjét, jelzi, hogy szüksége van-e vízre. Legyünk résen, minden növény folyadékigénye más, és ez változhat a környezet és az évszak hatására is.

Például, ha éppen fűtünk vagy klímát használunk, a virágföld gyorsabban kiszáradhat.

Csökkent cserépföld

A beteges levelek és a cserépben lévő virágföld hiánya arra utal, hogy a növényünknek lecsökkent a tápanyagforrása. Ilyenkor mindenképpen adjunk hozzá földet, vagy ültessük át egy kissé nagyobb cserépbe, lehetőleg friss virágföldbe. Keressük meg a megfelelő tápoldatot vagy táprudat a növényünknek, érdemes megelőzésként is használni.

Finom pókháló és apró kártevők

A finom pókháló akkor jelentkezik, amikor megtámadják szobanövényünket a kártevők (tetvek vagy lisztharmat). Nagyon fontos, hogy elkülönítsük az érintett növényt az egészséges virágoktól, ugyanis gyakran megfertőzheti a környezetét.

A beteg növény leveleit hetente egyszer mossuk át enyhe alkoholos vízzel. Ezt három hétig végezzük. Amíg tart a „kezelés” ne érje túl erős fény, és ne legyen kitéve magas hőmérsékletnek.

Alkoholos permet-keverék:

Kisebb növények esetén tegyünk egy kanálnyi 70 vagy 90 százalékos izopropil-alkoholt két csésze vízbe. A nagyobbaknál pedig 3.5 liter vízhez adjunk hozzá max. fél csészényi alkoholt.

Forrás: agromedia.rs