0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelmi előrejelzés – Bőven van tennivaló

Monília, cseresznyelégy, molytetvek, bagolylepkék, szőlőmoly… Rengeteg a növényvédelmi teendő, az időjárás pedig hol ezért, hol azért, de nem igazán játszik a kertészek kezére.

Az elmúlt időszak hőségnapjai alaposan felgyorsították a növények fejlődését. A nappali hőmérséklet szinte mindenhol 30-35 °C felett járt, éjszaka pedig nem hűlt a levegő 20 °C alá. A korai cseresznye és meggy termése pillanatok alatt megérett, sajnos a gyümölcsöt a korábbi esők miatt megtizedelte a gyümölcsmonília. Már érnek a késői fajták is, de érés közben „robbant be” a cseresznyelégy rajzása, védekezni viszont szüret közben nem lehet. Más növények esetében is van bőségesen növényvédelmi tennivaló.

Várhatóan idén is sok problémát fognak okozni a molytetvek. Most elsősorban a káposztaféléken szaporodnak tömegesen, de házikertekben minden növényen röpködnek. A rendelkezésre álló készítmények és

a meleg miatti gyors lebomlás miatt alacsony a biológiai hatékonyság.

Az enyhe tél és a gyors szaporodás már több nemzedéket termelt az idén, pedig még csak a szezon közepén járunk. A káposztafélék miatt fontos megemlíteni a tömeges káposztamoly-rajzást. Már hetek óta százas nagyságrendben repül a fénycsapdákba, ezért veszélyben a káposztafélék többsége. A rengeteg bagolylepkefaj közül most kiemelkedő számban a C-betűs, a gamma-, a saláta-, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok-bagolylepke repül. A zöldségfélék lombozatának lerágásával, a termés veszélyeztetésével, vagy pedig a gyökérnyak elrágásával mindegyik faj okozhat károkat a nyár és az ősz folyamán.

A közterületeken rendszeres gondot okozó vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedéke elleni védekezést megnehezítette a június eleji csapadéközön, most pedig a hőség.

A rózsaszín virágú vadgesztenye (Aesculus carnea) állítólag ellenáll a fertőzésnek, de én láttam aknázott leveleket ezen a fajon is.

Rendszeressé vált a selyemfényű puszpángmoly rajzása. Bár a heti fogás csak néhány darab csapdánként, elhúzódó rajzása miatt akkor is nehéz a védekezés a kártevő ellen.

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó-állományokban is, a termés megrágásával. Mellette megjelenhet az aszkohitás levél- és termésfoltosság, a lisztharmat, valamint a borsórozsda.

Gyümölcsöseinkben folyamatosan repül a nagy farontó, a kis farontó, valamint az almafaszitkár lepkéje. Létszámuk nem magas, de az ágak rendszeres fertőzésével, főként fiatal gyümölcsösökben rendszeresen okozhatnak károkat.

Némi szünet után ismét fognak a feromoncsapdák tarka szőlőmolyt, elvétve nyerges szőlőmolyt is. A szőlő virágzása miatt

sok a méh az ültetvényekben, ezért csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk,

akárcsak az amerikai szőlőkabóca, vagy pedig az amerikai lepkekabóca betelepedett egyedei ellen. Fennáll a szőlőperonoszpóra- és a lisztharmatfertőzés fokozott veszélye az időjárási körülmények számukra kedvező alakulása miatt, de nem szabad elfeledkezni a szürkepenészes rothadásról sem, mert már most is képes megbetegíteni a kialakulóban levő szőlőfürt-kezdeményeket.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet