0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Várdai portaszépítők

A napokban minden várdai család Kertbarát Magazint olvas köszönhetően Bálint Györgynek, a magazin alapítójának, Varga Andrásnak, a település polgármesterének és a Magyar Mezőgazdaság Kiadónak.

Várda Kaposvár közelében szelíd patakvölgyek között található és mindössze közel ötszázan lakják. De annál pezsgőbb élet zajlik a településen. Ez nem csak azért van így, mert Szász Endre festőművész, grafikus és porcelánfestő Amerikából haza települve Várdán lakott és alkotott haláláig. A kastély, a műhelye és a park most is látogatható.

A pezsgő közösségi élet főként a településvezetőinek és az ott élőknek az érdeme.

Elsőként kapta meg például a Madarárbarát település címet,

ennek hatására a falubeliek  és civilszervezetek összefogásával madárbarát mintakertet hoztak létre, amit közösen gondoznak. Faluszerte rengeteg madárodú, etető és itató várja a kis szárnyasokat.

Számtalanszor nyerte el a Virágos Magyarország verseny valamelyik díját.

A portákat, az előkerteket, a parkot látva továbbra is eséllyel indulhat a megmérettetésen.

A Közkincsháznak nevezett kiállítótérben látható a lélegzetelállító pontossággal és fantáziával hajtogatott origami szobrok kiállítása, amelyek Ácsné Dóczi Éva munkái. Ugyanitt nézhetjük meg Tóth György különös alkotásait, aki a régi használati tárgyakat, szerszámokat alakította szobrokká.

Májusban pedig azzal került az országos érdeklődés központjába, hogy

a településen élők közös akaratából Bálint Györgyöt díszpolgárrá választották.

Gyuri bácsi sokszor járt Várdán többek között a Virágos Magyarország zsűritagjaként, emellett tanácsokat adott az érdeklődő kerttulajdonosoknak, portaszépítőknek, amivel nagy népszerűségre tett szert. Boldogan látták most is vendégül díszpolgárrá avatása alkalmával. Gyuri bácsi örömmel elfogadta és többek között a Kertbarát Magazin legfrissebb számával érkezett

Az ünnepség résztvevői tetszéssel forgatták a magazint, amiben többek között Bálint György életútjáról szóló cikk is található. Varga András polgármester azzal az ötlettel kereste meg kiadónkat, hogy a díszpolgárrá avatás emlékére a várdai családokat megajándékozná a magazinnal, de az önkormányzat költségvetése sajnos ezt nem teszi lehetővé. 

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó támogatta ezt a kezdeményezést és megajándékozta a várdaiakat a magazin egy példányával, amit a polgármester személyesen adott át minden családnak.

Erre mi is elkísértük őt és meggyőződhettünk, hogy Várdán szeretik a kerteket, értik a virág és zöldségtermesztés minden csínját, és büszkék arra, hogy a portájukat szép rendben tartják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu