0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Közösen lépnek fel a térség agrárkamarái

Együttes fellépést terveznek a Közös Agrárpolitika (KAP) vívmányainak megőrzésére a Közép-Európai országok, amelyeknek agrárkamarái pénteken Bábolnán találkoztak. A rendezvényen élesen bírálták a nemrégiben megkötött EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást is.

A közép-európai országoknak nem csupán a történelme közös, hanem az érdekei is, és ez vonatkozik az egyes országok gazdatársadalmára is – hangzott el a közép-európai agrárkamarák első találkozóját követő sajtótájékoztatón pénteken Bábolnán. Az eseményen hat térségbeli ország agrárkamaráinak vezetői vettek részt. A tájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta: közös felelősségünk, hogy biztonságos és minőségi élelmiszert termeljünk úgy, hogy közben egy fenntartható gazdálkodást folytatva élhető környezetet hagyjunk magunk után.

A tárcavezető a legfontosabb kérdések között a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjét említette. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Magyarországnak és a térségbeli országoknak három elvárásuk van.

Ambiciózus költségvetéssel rendelkező Agrárpolitikát, megfelelő szakmapolitikai eszközöket és végrehajtható,, egyszerű adminisztrációt szeretnének a gazdák.

A szakmapolitikai célok között a miniszter az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelét, a termeléshez kötött támogatások megőrzését és az öntözésfejlesztési támogatásokat említette.

Nagy István élesen bírálta a közelmúltban az Európai Unió és a Mercosur országok között létrejött szabadkereskedelmi megállapodást, amelyről kijelentette: komoly félelemmel fogadták azt a közép-európai gazdák. Az itteni termelők versenyképességére ugyanis komoly hatással lehet egy ilyen megállapodás, amely ugyanakkor környezetvédelmi szempontból is „képmutató és felelőtlen” – fogalmazott a tárcavezető. Mint mondta:

erősen ellentmondásos az, hogy az európai termelőktől nagyon szigorú környezetvédelmi előírásokat követelünk meg, miközben harmadik országokból olyan olcsó élelmiszereket hozunk be, amelyeket ellenőrizetlen körülmények között, sokszor az esőerdők elpusztításának árán termeltek meg.

Hasonló véleményen volt Nikolaus Berlakovich, a Burgenlandi Agrárkamara elnöke is. Mint elmondta: nem illik össze az, hogy a saját országainkban nagyon kemény elvárásokat támasztunk a gazdákkal szemben, és az, hogy Dél-Amerikából hormonkezelt, az esőerdők kiirtása mellett megtermelt, az uniós előírásoknak nem megfelelő termékeket hozunk be. Nikolaus Berlakovich egyetértett azzal is, hogy közös fellépés szükséges egy olyan KAP érdekében, amely minden uniós tagállamnak biztosítja a fejlődés lehetőségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu