0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Marhát lízingbe

Nem olcsó beruházás egy szarvasmarhatartó gazdaság létrehozása, ezért tavaly olyan lízingkonstrukciót hoztak létre Lengyelországban, amely a hagyományos beszerzési módszerek érdekes alternatívája lehet, ez pedig a tehenek lízingelése.

Lengyelországban a tej iránti kereslet még mindig növekedést mutat, úgy tűnik, hogy a szarvasmarhák mennyiségének további növelése a mezőgazdaság fejlődésének meghatározó iránya. Viszont nem könnyű és olcsó beruházás egy szarvasmarhatartó gazdaság létrehozása. Főként, ha a gazdálkodó ezt csak hitelből tudja megoldani.

Ezért tavaly olyan lízingkonstrukciót hoztak létre, amely a hagyományos beszerzési módszerek érdekes alternatívája lehet, ez pedig a tehenek lízingelése.

Ilyen típusú szarvasmarha-kölcsönzést jelenleg öt pénzügyi intézmény kínál. Az intézményekhez benyújtott lízing-kérelem körülbelül 2 hét alatt kerül feldolgozásra. A kérelem benyújtásához szükséges legfontosabb dokumentumok a leltár kimutatás és a tejüzemek ÁFA-s számlái. Az eljárás nem tűnik bonyolultnak.

A magas tejhozamú szarvasmarhák bérbeadása a Lengyelország területén működő mezőgazdasági termelőknek szól.

Nincsenek területi korlátozások, a fő és egyetlen követelmény a lízingelt tehenek minimális száma, ami 10 darab.

A szarvasmarhák maximális száma pedig kizárólag a gazdaság logisztikai lehetőségeitől függ. A tehénlízing 24 hónapra szól. Ez idő után a gazdálkodó az állatot a kezdeti ár 25% – ért tudja megvásárolni, és megszerezni a tulajdonjogát. És mi a helyzet az ilyen megoldás kockázataival?

A legkockázatosabb helyzet az, ha a szarvasmarha egy másik állat támadásának következtében, vagy betegség miatt elpusztul. Ez esetben a szerződés szerint a gazdálkodó-lízingbeadó helyettesíti az elhullott, vagy megölt tehenet egy másik, azonos értékű tehénnel.

A tejpiac Lengyelországban jó állapotban van. A belföldi fogyasztás és az export megrendelések száma növekszik. A lengyel tejüzemek évről évre egyre többet exportálnak az EU országaiba. A szarvasmarhák  bérlése pedig sok gazdaság számára lehet esély és kiút, hiszen ez a  tehenek megszerzésének legbiztonságosabb formája. Üzleti szempontból garantálja a megfelelő jövedelmet.

– Jó lehetőség a tejtermelés növelésére anélkül, hogy további hiteleket kelljen felvenni. Hasonlóképpen, mint a gépek és berendezések bérbeadása esetében, a gazdaság jövedelmének növelésére való tényleges hatásról beszélhetünk – mondja Norbert Banaszek, pénzügyi tanácsadó  

Eddig  egy tucat lengyel gazdálkodó döntött úgy, hogy ilyen bérleti szerződést köt.

Ez egyelőre csekély érdeklődés, az elemzők szerint ennek két oka lehet: az elégtelen tájékoztatás,  és a még mindig magas uniós támogatások.

Most tájékoztató kampány indul a tehénlízing népszerűsítésére, amelyben felhívják a gazdák figyelmét arra, hogy 2020 után a vidéki térségekre vonatkozó uniós támogatások jelentősen csökkennek, akár 25 %-kal is. Ezután a mezőgazdaságnak új finanszírozási forrásokat kell keresni, és ezek a lízing-ajánlatok minden bizonnyal megfelelőek lehetnek.

 

Forrás: agronews.com.pl/magyarmezogazdasag.hu