0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A nyári növényöntözés tíz aranyszabálya

A nagy hőségben sok vizet igényelnek a növények. A túl sok viszont már ártalmas. Mikor, hogyan, és mennyit öntözzük őket? Az alábbi tíz aranyszabály segítségünkre lesz a forró nyári hónapokban.

A növények vízigénye ugyan eltér,  de vannak olyan általános érvényű szabályok, melyek segítségünkre lehetnek bármely fajtánál a nyári öntözés során.

Hagyjuk kiszáradni a földet

A növény nedvességének megítélésében segít, ha megtapogatjuk a földjét. Legtöbben öntözünk is, amikor enyhén nedvesnek érezzük. Hagyjuk inkább kicsit kiszáradni, ne locsoljunk minden egyes nap. Ez a gyökérnövekedésre is jótékony hatással lesz.

Öntözzünk ritkábban és bőségesebben

Mennyi ideig hagyjuk száradni a földet? Milyen rendszerességgel locsoljuk a növényeinket nyáron?

A szakértők szerint elegendő heti egy-két alkalommal öntözni, de akkor bőségesen. Ez kellő nedvességet és felfrissülést nyújt a növényeknek.

Ne öntsünk egyszerre nagy mennyiségű vizet

A talajnak kell egy kis idő, hogy magába szívja a vizet. Ne árasszuk el a cserepes és egyéb növényeinket. Több részletben öntözzünk. Legyünk türelmesek, szánjunk a locsolásra elegendő időt, hisz úgy sem kell minden egyes nap ezzel foglalkoznunk.

A levelek maradjanak szárazak

Az esti locsolás során vizesen maradt levelek könnyebben megfertőződnek. Ha a nap folyamán lesznek vizesek, akkor pedig megéghetnek. Amennyire csak tudjuk, kerüljük őket öntözéskor.

Megfelelő mennyiségű vizet adjunk a növényeknek

A megfelelő mennyiség azt jelenti, hogy egyenletesen nedves a talaj, a víz eléri a gyökereket is. (Ennek megítélésében segítségünkre lehet egy cserép alá helyezett tányér.) A kevés mennyiségű víz csak a földfelszínt táplálja, és ekkor elszáradhatnak a levelek. A túl sok víztől pedig sárgulni kezdenek. A pusztulás jegyeiről, és a lehetséges kezelési módokról bővebben itt olvashatnak.

Ne csak egy oldalról öntözzük a növényt

Ha csak egyik oldalról öntözzük a növényt, hanyagolva a többit, a gyökér is csak azon az oldalon fog gyorsabban nőni és fejlődni. A többi oldalon a tápanyag felszívódása is lassabbá válik. Ahhoz, hogy növényeink szabályosan fejlődjenek fontos, hogy egyenletesen, minden oldalról locsoljuk őket.

Biztosítsuk a levegő áramlását a gyökerekhez

Ha túl sok vizet öntünk a növényekre, a pangó víz csökkenti a légáramlást a gyökér irányába. Oxigén nélkül a gyökerek megfulladhatnak.

Ne locsoljunk hőségben

Sokan tudják már, de érdemes kiemelni, hogy a növényeket a késő esti vagy a kora reggeli órákban kell öntözni. Napközben, amikor felforrósodik a talaj, hamar elpárolog a rájuk öntött hideg víz.

Legyen a növény földjében agyag

Olyan földbe ültessük a növényünket, amely tartalmaz agyagot. Az agyag arról ismert, hogy sokáig megtartja a talaj nedvességét.

Nyaralás idejére is gondoskodjunk virágainkról

Ha egy hétnél többet leszünk távol, kérjünk meg egy szomszédot vagy ismerőst, hogy öntözze meg őket heti egy-két alkalommal. Amennyiben csak cserepes növényeink vannak, azt is megtehetjük, hogy a kádba helyezzük őket, és egy kevés vizet engedünk alájuk. Ha még fény is éri őket a fürdőszobában, ideális körülmények között lesznek, amíg visszatérünk.

Forrás: agromedia.rs