0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Titkos oázis a Göbös-majorban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fontos küldetése a környezeti kultúra fejlesztése, amelynek kiemelt színtere az erdei iskola. A már 20 éves múltra visszatekintő Ravazdi Erdei Iskolánk mellett, a közelmúltban újult meg a Kapuvártól 12 kilométerre, festői környezetben, erdőkkel körülvett tisztáson, a Göbös-majorban működő minősített oktatóhelyünk.

A több évszázados múltra visszatekintő major kezdetben a Nádasdy, később az Esterházy család birtoka volt. Az uradalmi időkből maradt fenn az istálló, ahol a megőrzött boltívek ma is a hajdani kor hangulatát idézik. A magtárépületben, az átépítés után sokáig panzió működött, most pedig a helyén épül a korszerű szálláshely. Ezzel a beruházással kiteljesedik az erdei iskola épületegyüttese, hisz

a korszerűen felszerelt tanteremnek, előadónak helyt adó épület 2016-ban lett kész, és azóta már számtalan diákcsoportnak tartottunk itt erdei iskolai foglalkozásokat.

A létesítményben iskolai oktató programok, és többnapos lovastréningek váltják egymást. Az erdő- és vadgazdálkodást, az élővilág látható és láthatatlan összefüggéseit erdei kirándulások, tanösvény-túrák, terepi és tantermi foglalkozások során ismerhetik meg a gyerekek.

A Göbös-majori Erdei Iskola egész évben kínál évszakhoz köthető programokat.

A témakörök azonosak minden korosztály számára, de az előadásokon és foglalkozásokon az életkori sajátosságokat figyelembe véve mélyedünk el az ismeretekben.

Célunk, hogy bepillantást engedjünk a látogatóknak az erdészek-vadászok sokrétű, erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással kapcsolatos munkájába.

A két csillagos minősítésű lovardában 12 saját ló, 1800 négyzetméteres fedett lovarda, óriási szabadtéri karámok és erdei túralovaglási, sétakocsikázási lehetőség várja a látogatókat. Képzett oktatók közreműködésével tanulhatnak lovagolni a majorba látogató gyermekek.

Göbös-majornak, az Esterházyak egykori birtokának, különös színfoltja a csaknem egyhektáros csónakázótó és a szintén a közelmúltban épült erdei kápolna. Jelenleg a három frissen felújított faházban, és egy vendégházban 42 főt tudunk egy időben elszállásolni. Mindezek kiegészítéseként – a 2016-ban átadott erdei iskola épülete mellett – már épül egy konferenciaközpont, amiben az erdei iskolát látogató csoportok számára is igénybe vehető, további szálláshelyeket is kialakítunk.

Fekete Teréz
Bővebb tájékoztatás:
E-mail: turner.timea@kaeg.hu
Cím: Csapod, HRSZ.0192/3

A Göbös-majori Erdei Iskola programkínálata igen gazdag. Egyebek közt a következőkből választhatnak a hozzánk érkezők:

  • Tanösvény-túra:

A majort övező erdő útjain vezet a tanösvény. Állomásai az adott helyszínre jellemző tudnivalókat tartalmazó, 12 tájékoztató táblánál vannak. A mintegy két kilométeres séta során sok új ismeret és információ gyűjthető össze Göbös-major történetéről, a környező erdő állat- és növényvilágáról.

  • Dagonya biológia:

A tanösvény végpontjául szolgáló horgásztó élővilágának feltérképezése, vizsgálata.

  • Erdész szemmel, erdőt járva és a Vadgazda program:

A programelemek kapcsolódnak a tanösvény programhoz. Ezeket a sétákat szakképzett erdész-vadász kollégák tartják, akik az ismeretterjesztés mellett saját munkájukról is beszélnek.

  • Erdei élőhely- és talajvizsgálatok:

Az erdő élő és élettelen környezeti tényezőinek bemutatása, kapcsolatainak feltárása, ismertetése.

  • Terített erdei asztal:

A környező erdő adott évszakban jellemző ehető erdei terméseinek felkutatása, bemutatása.

  • Lovas kocsikázás és helyi kézműves foglalkozások:

Ezek a látogatók körében a legnagyobb népszerűségnek örvendő programelemek.

Forrás: A Mi Erdőnk