0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vércse-védelem magasabb feszültségben

Védett ragadozó madarunk, a vörös vércse védelmére indul akció Vas megyében, melynek keretében speciális költőládákat szerel fel az Őrségi Nemzeti Park az E.ON-nal közösen

Villamos távvezeték-tartóoszlopokra helyez ki speciális műfészkeket, úgynevezett vércseládákat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az E.ON-nal közösen. Több ilyen költőládát már felszereltek tavasszal, amelyeket a vörös vércsék felfedeztek és be is költöztek, ezekben már fiókákat nevelnek.

A más madarak fészkét elfoglaló vörös vércse a rágcsálók egyik leghatékonyabb természetes ellensége, így letelepedésük nem csak színesíti az adott régió élővilágát, de az emberek hasznára is válik: környezetbarát módon, vegyszerek alkalmazása nélkül megoldódik a rágcsálók szántóföldi kártétele elleni védekezés. A vércsék megjelenésével egészségesebb környezetben élhetünk.

„Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a nyugati országrészben is minél nagyobb számban telepedjen meg az egyik legkisebb hazai ragadozó madár, a vörös vércse. Ezért vércsevédelmi akciót hirdettünk, amelynek lényege kifejezetten a vércsék számára kialakított tartós költőládák elkészítése és azok kihelyezése. Egy ilyen láda legalább 25 évre biztonságos fészkelőhelyet jelent egy vércsedinasztia számára, ami ez idő alatt akár 100 fiókát is felnevelhet.

Az „Adj otthont egy vércsecsaládnak!” elnevezésű akcióhoz bárki csatlakozhat, ennek részleteiről a nemzeti park honlapján lehet tájékozódni”

– mondta Harsányi Krisztián a program szakmai felelőse, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője.

Az akcióhoz csatlakozott az E.ON Hungária Zrt. is, az energiacég a nagyfeszültségű távvezeték-oszlopain biztosít helyet a költőládáknak, elvégzi azok felhelyezését, valamint 10 darab műfészek beszerzésével támogatja a nemzeti park természetvédelmi akcióját. A korábban már elhelyezett fészkeket szívesen használják a régióba érkező párok, ezekben 3-5 fiókát nevelnek.

A vércsevédelmi akciót a nemzeti park természetvédelmi szakemberei koordinálják:

megszervezik a költőládák gyártását, kiválasztják a legmegfelelőbb vércse-élőhelyeket, segítik a műfészkek kihelyezését, majd figyelemmel kísérik a vércsék fészekfoglalását, a költések eredményességét.

A fiókák kirepülés utáni azonosításához a fiatal madarak gyűrűzése szükséges, ebben az E.ON szakembereinek segítségére van szükség. Az oszlopon magasan lévő fészkekből biztonságosan csak a vállalat oszlopmászásban tapasztalt szerelői tudják lehozni a fiókákat, illetve visszavinni őket a gyűrűk felhelyezése után.

„A gólyákat már több mint 4300 fészektartóval várjuk az E.ON ellátási területén, a madárvédelmi szakemberekkel közösen kihelyezett fészekhelyek száma évről-évre folyamatosan nő. Az Őrségi Nemzeti Parkkal megkezdett munkánk különösen kedves számunkra, hiszen itt mi is aktívan tehetünk azért, hogy a hazánkban védett vörös vércsék új otthonra találjanak, és végleg letelepedjenek a térségben”hangsúlyozta Pántya Attila, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. üzemigazgatója.

Forrás: avantgarde