0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az európai baromfitenyésztők bírálják a Mercosur megállapodást

Az európai baromfitenyésztők kifogásolják, hogy a közel múltban aláírt Mercosur megállapodás keretében további 180 000 tonna baromfi érkezhet Dél-Amerikából – elsősorban Brazíliából - Európába. Ez gyakorlatilag az eddigi keret megduplázása.

Az európai baromfi lobbi csoport, az Avec szóvivője szerint az unió bizottsága gyakran minősítette az uniós baromfihús-ágazatot sikertörténetnek, mivel támogatás nélkül, piacorientáltan és rugalmasan működik. Ráadásul megfizethető, alacsony CO2-kibocsátású termékeket gyárt a világ legmagasabb minőségi követelményeinek megfelelően. Vajon miért dobta oda a bizottság ezt az ágazatot – teszi fel a kérdést az AVEC.

A Mercosur-országoknak – főként Brazíliának – 180 000 tonna további baromfihús-kvótát adtak ki, amely pontosan kétszerese az utolsó, 2017 végén megszületett és az uniós tagállamok által elfogadott ajánlatnak. Semmi sem igazolhatja az eddigi mennyiség 100 százalékos növelését – mondta a szóvivő.

A lobbi csoport szerint ez a megállapodás nem elsősorban a baromfihúsról szól. Sokkal inkább azokról az emberekről és a megélhetésükről, akikre ez a megállapodás tragikus hatással lesz! Az EU-ba importált további 180 000 tonna baromfihús következménye ugyanis az lesz, hogy az ágazatban jelentős számú munkahely fog megszűnni , főként a vidéki területeken.

A statisztikai adatok szerint Európába már eddig is évente közel 900 000 tonna baromfihús érkezett az úgynevezett harmadik országokból.

Összehasonlításként: a marhahús-behozatal körülbelül 300 000, míg a sertéshús import nagyjából      20 000 tonna évente. A szóvivő hozzátette: ilyen arányú importtal a németországi vagy a franciaországi baromfihús-termelésnek megfelelő mennyiség jön már be az unió piacára.

Az elmúlt 20 évben az EU baromfihús-ágazata óriási erőfeszítéseket tett az állatjóllét, az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem javítására. A termelőknek komoly beruházásokat kellett végrehajtaniuk, hogy a fokozott követelményeknek megfeleljenek. A Mercosur megállapodással az EU Bizottsága alapvetően most azt mondja, hogy erőfeszítéseik haszontalanok voltak. Jó nekünk európaiaknak az alacsonyabb minőségű baromfihús is, ami a harmadik országokból érkezik, ahol a termelőket közel sem ellenőrzik ennyire és nem kell ilyen szigorú feltételeknek megfelelniük, mint uniós társaiknak – hangsúlyozta a lobbicsoport szóvivője.

Forrás: Poultry World