Az európai baromfi lobbi csoport, az Avec szóvivője szerint az unió bizottsága gyakran minősítette az uniós baromfihús-ágazatot sikertörténetnek, mivel támogatás nélkül, piacorientáltan és rugalmasan működik. Ráadásul megfizethető, alacsony CO2-kibocsátású termékeket gyárt a világ legmagasabb minőségi követelményeinek megfelelően. Vajon miért dobta oda a bizottság ezt az ágazatot – teszi fel a kérdést az AVEC.
A lobbi csoport szerint ez a megállapodás nem elsősorban a baromfihúsról szól. Sokkal inkább azokról az emberekről és a megélhetésükről, akikre ez a megállapodás tragikus hatással lesz! Az EU-ba importált további 180 000 tonna baromfihús következménye ugyanis az lesz, hogy az ágazatban jelentős számú munkahely fog megszűnni , főként a vidéki területeken.
A statisztikai adatok szerint Európába már eddig is évente közel 900 000 tonna baromfihús érkezett az úgynevezett harmadik országokból.
Összehasonlításként: a marhahús-behozatal körülbelül 300 000, míg a sertéshús import nagyjából 20 000 tonna évente. A szóvivő hozzátette: ilyen arányú importtal a németországi vagy a franciaországi baromfihús-termelésnek megfelelő mennyiség jön már be az unió piacára.
Az elmúlt 20 évben az EU baromfihús-ágazata óriási erőfeszítéseket tett az állatjóllét, az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem javítására. A termelőknek komoly beruházásokat kellett végrehajtaniuk, hogy a fokozott követelményeknek megfeleljenek. A Mercosur megállapodással az EU Bizottsága alapvetően most azt mondja, hogy erőfeszítéseik haszontalanok voltak. Jó nekünk európaiaknak az alacsonyabb minőségű baromfihús is, ami a harmadik országokból érkezik, ahol a termelőket közel sem ellenőrzik ennyire és nem kell ilyen szigorú feltételeknek megfelelniük, mint uniós társaiknak – hangsúlyozta a lobbicsoport szóvivője.