0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Érik a szeder az erdőben

Egy hidegfronti hullámnak köszönhetően a forró nappalokat kellemes, napos idő váltotta fel vidékünkön, de a hétvégén ismét változik az időjárás. A meteorológusok előrejelzése alapján szombaton helyenként heves esőzésre és erős szélre lehet számítani. Vasárnapra javul az idő, de a hőmérséklet 20-25 fok fölé nem emelkedik.

A városban is érezhető alacsonyabb hőmérséklet a hegyekben még markánsabban van jelen, a Bükkfennsíkon a héten fagypont közelébe csökkent az éjszakai hőmérséklet.

Barna foltok a zöld erdőben

Az EGERERDŐ Zrt. 72 ezer hektár állami erdővel gazdálkodik, melynek 7 százalék fenyő állomány, jellemzően lucfenyvesek, fekete és erdei fenyves erdők. A fenyő hűsítő árnyéka alatt sétálva egyre több helyen figyelhetik meg az erdőjárók, hogy a zöld erdőben barna színű foltok jelennek meg, ami a faegyedek, facsoportok kiszáradását jelzi.

A globális felmelegedés és klímaváltozás az erdőkre is hatással van! A hegyvidéken is változik a klíma, melegszik a hőmérséklet, alacsonyabb a talajvíz, új károsítók jelennek meg.

Mit tehet ilyenkor az erdész? A szakmai irányelvek szerint, a klímaváltozás hatásának jobban ellenálló lombos állományokat ültet a kipusztult erdők helyére. A szárazságtűrőbb fajokból álló (fenyő helyett bükk, tölgy és gyertyán, illetve juharok, kőrisek stb.) elegyes szerkezetű és korú erdők jobban viselik a klímaváltozás negatív hatásait. Ez az állományszerkezet átalakítás többek között a szilvásváradi látképet is megváltoztatja a közeljövőben.

Ehető-gyógyító természet

Ha finom erdei csemegére vágyunk, most is érdemes felkeresni az erdőt, hiszen az erdőszéleken feketedő szederrel tömhetjük tele hasunkat. A finom vadgyümölcs mellett több értékes gyógynövényt is gyűjthetünk a kosarunkba. Az erdőszéleken és a szárazabb erdőkben, réteken virít a nők gyógyfüve, a közönséges cickafark fehér virága, de a téli megfázásos időszakban hasznos lándzsás útifű leveleit is begyűjthetjük még.

Kisvasutak – Erdei Sportágválasztó

A Mátrában és Bükkben a kisvonatok a hétvégén is menetrend szerint közlekednek.

Július 27-én pedig az aktív kikapcsolódás iránt érdeklődőket várja az erdészet a szilvásváradi kisvasút Erdei Sportágválasztó Napjára, melyen több, erdőben is végezhető sportágat mutatnak be sportegyesületek segítségével.

Helyszín: Szilvásváradi Szabadtéri Erdei Múzeum, időpont: 2019. július 27. 15 és 18 óra.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. közlemény