0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

A tojáshéjat mossuk és szárítsuk meg. Amikor nagyobb mennyiség összegyűlt, zúzzuk össze, és használjuk a kertben, mert csodákra képes.

Meggátolja a rothadást

Akárcsak az emberi szervezetnek, a talajnak is szüksége van kalciumra. Ha nincs elegendő belőle, a növények virágai és gyümölcsei rothadásnak indulhatnak. Ez komoly problémát okoz a paradicsomnál, paprikánál és a padlizsánnál.

Hogy megelőzzük a rothadást, még a palánta ültetése előtt tegyünk egy maréknyi összetört tojáshéjat a kiásott földbe. Kalciummal és egyéb hasznos ásványokkal tölti fel a talajt, ennek jótékony hatása nem marad el: erősíti a gyökereket, és hozzájárul az egészséges terméshez.

Távol tartja a kártevőket

A kerti növényeink gyakran céltáblái lehetnek a meztelen csigáknak és egyéb kártevőknek. A tojáshéj erre is megoldást jelent. A durván összezúzott héjat szórjuk a növények köré, természetes akadályt képez majd, és a kártevők nem tudják megtámadni őket. Érdemes kipróbálni, mielőtt vegyszereket alkalmaznánk.

Talajlazító

A tojáshéj törmelék a cserepes növényeknél is hasznos, kiváló talajlazító, ezáltal javítja a víz elvezetését és a légáramlást is. Kavicsok helyett ezt forgassuk a földbe. Ahogy bomlik, folyamatosan ásványi anyagokkal látja el a talajt, ezáltal védve és táplálva a dísznövényeinket is.

Magába a megtisztított és alul kilyukasztott tojáshéjba is ültethetjük átmenetileg a magokat vagy palántákat. A héj gyorsan lebomlik, közben elegendő tápanyaggal látja el a növényeket. Amikor elég fejlettek, kiültethetjük őket a kertbe.

Folyékony műtrágya

A kalciumnak létfontosságú szerepe van a növények fejlődésében és növekedésében. A tojáshéj tele van vele, érdemes a lehető legjobban kihasználni. Őröljük finom porrá a héjat, és áztassuk vízbe. Hagyjuk így állni néhány napig, majd öntözzük meg a növényeinket. Nagyszerű természetes műtrágya, ami használható zöldségekre, bokrokra és fákra is.

 

Forrás: agromedia.rs