0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Változhat a népszerű magyar gyümölcs szezonja

Kiváló lett idén a kajszibarack termés: a minőség és a mennyiség is nagyon kedvező – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Sokféle gyümölcsöt megviselt a változó tavaszi időjárás, de nem a kajszibarackot. A közepesnél jóval jobb az idei termés, fogalmazott Mártonffy Béla az InfoRádiónak, hozzátéve, remélhetően ehhez megfelelhető ár is fog csatlakozni.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara előzetes becslése szerint 30-35 ezer tonna kajszibarack várható az idén.

A magyar fajtáknak a betakarítása már megkezdődött, ezek adják a legjobb minőséget és ízvilágot, jegyeztem meg a szakember. A gyümölcs június végétől augusztus elejéig, esetleg közepéig megtalálható a boltok polcain, a csúcsszezon azonban július közepe.

Mártonffy Béla az idei kajszi minőségét egészen kiválónak értékelte. Azt is ismertette a szakember, hogy a gyümölcs 70 százalékát iparilag dolgozzák fel, ennek legnagyobb piaca Magyarország, az export – a nagy kereslet ellenére – csak 10 százalék körül mozog. 30 százalékát frissen fogyasztjuk.

A kajszibarack esetében is egyre népszerűbb a Szedd magad! mozgalom, jegyezte meg a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke, a tapasztalat pedig az, hogy egyre inkább nő a házi befőzések száma.

A kamara és a Nébih egyébként egy program keretében azt szeretné elérni, ha minél jobban széthúzódna a termelési és betakarítási időszak, ezzel stabilabbá téve a magyar kajszitermelést.
Forrás: Inforádió