0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rekordszámú gazda részvételére számítanak az idei Magyarok Kenyere programban

Idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes gazdatársadalmát bevonva indítja útjára a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot a MAGOSZ és a NAK. A 2011 óta futó, Magyar Örökség-díjas kezdeményezés célja, hogy a segítő szándékú gazdák búzájuk egy részét rászoruló magyar gyermekek részére ajánlhassák fel – határon innen és túl egyaránt.

A tavalyi esztendőben 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból több mint 5 ezren adományoztak, az összegyűjtött búza mennyisége pedig a 600 tonnát is meghaladta, így a programban résztvevők mintegy 80 ezer gyermeknek tudtak kenyeret biztosítani.

Az idei akció sajtótájékoztatóján Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke elmondta, minden lehetőséget és segítséget megadnak a gazdáknak ahhoz, hogy részt vehessenek a programban.

youtube://v/N2G5_94jVyE

 

Szavai szerint a tavalyi évi összesítés azt mutatta, az adakozókedv a kárpátaljai gazdák körében volt leginkább példaértékű, annak ellenére, hogy köztudott, mennyi nehézséggel kell szembenézniük a mindennapok során. Mindez pedig a nemzeti összetartozás erejét is jelzi, amely Nemeshanyban, az augusztus 10-i búzaösszeöntés ünnepén mutatkozik meg majd csak igazán.

„Ide érkezik a magyarok lakta településekről a búza, amelyből lisztet készítünk, s amelyből a Magyarok Kenyere is készül majd” – tette hozzá Jakab István.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a budapesti beharangozón elmondta, a kezdeményezés népszerűségét jelzi, hogy a kezdeti évekhez képest mostanra meghatvanszorozódott az adományozók által felajánlott búza mennyisége. „A Kárpát-medence minden pontján lesznek gyűjtőhelyek, ahol július közepétől egy hónapon keresztül adhatják le a gazdák adományaikat” – hangsúlyozta. Az összegyűjtött búzát szeptemberben osztják szét a szervezők hátrányos helyzetben lévő gyerekekkel foglalkozó szervezetek között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu