0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 30.

Sikerrel vizsgázott peronoszpóra ellen

Az idén is, mint azt a peronoszpóránál megszokhattuk, délről érkezett a fertőzőanyag, és nagyon kedvező feltételeket talált. Egerben július első feléig nyolc fertőzési hullámot lehetett azonosítani. Épp jó tehát az évjárat egy új gombaölő szer hatékonyságának bemutatására. A BASF Egerben és Szekszárdon mutatta be a Delan Pro készítmény tudását peronoszpóra és feketerothadás ellen.

A kísérletben minden készítményt ugyanabban az időpontban juttattak ki, vagyis május 26-án, június 6-án, 19-én, és július 3-án. A permetezési forduló tehát 11, 13 és 14 nap volt, ami az idén túl hosszúnak bizonyult a kontakt készítmények esetében. Az egri bemutatón Blauburger fajtán a ditianon, a folpet és a mankoceb kontakt hatóanyagokat vetették össze, a legjobb eredményt a folpet adta, 10 százalékos fürtfertőzésre nyomta le a kezeletlen kontroll száz százalékos fertőzöttségét. De valószínűleg 8 napos fordulókat kellett volna tartani.

A legnagyobb kihívást a csapadékos május utáni hirtelen és nagy fölmelegedés okozta, nem lehetett követni a szőlő viharos fejlődését még egyes felszívódó szerekkel sem.

A virágzás előtt, alatt, sörétnyi bogyó állapotban és azóta is fertőződtek a fürtök. A késői bogyófertőzésre még július közepéig van lehetőség, csak onnantól válnak ellenállóvá a bogyók. De például a Merlot, a Sauvignon blanc, a Cabernet-k augusztus elejéig fogékonyak a fertőzésre.

A Delan Pro (ditianon és kálium-foszfonátok) készítményt négy alkalommal javasolja a BASF szőlővédelmi technológiája. Alapvetően négy kétliteres adagban, de ha baj van, a dózist föl kell emelni 2,5-3 literre. Az ismételt kezelésekkel feltöltjük a szőlőt foszfonátokkal, amelyek a növény védekezőrendszerét állítják csatasorba a fertőzések ellen.

 

Így már fölkészült növényt ér a fertőzés, és nem tud elhatalmasodni. A kezeléseket ezért mindenképpen akkor kell kezdeni, amikor még nincs baj, vagyis a fürtmegnyúlás idején.

A Delan Pro a védelmen kívül segíti a tápanyagok felvételét is, és a foszfonátok feldúsulnak a lombban, biztossá téve a védelmet, ugyanis közvetlen gombaölő hatásuk is van a peronoszpóra és a feketerothadás kórokozói ellen. Megvastagodnak a növényi sejtfalak, durvul a levélszövet állománya és úgynevezett fitoalexinek képződnek, amelyekkel a növények védekeznek a kórokozók ellen. A Delan Pro 3 literes adagban, 10-14 napos fordulók esetén az idén is biztosan megvédte a szőlőt a peronoszpórától. A kísérletben a fürtfertőzés mértéke nem érte el a 3 százalékot ezzel a készítménnyel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu